2629

8 tegn på, at du er moden til nyt job

30. jan. 2019 13.57
Hver sjette HKer ansat i det private erhvervsliv er i tvivl om, hvorvidt de skal søge nyt job. Vi har derfor bedt karrierevejleder Louise Theil lave en guide over sikre tegn på, at du er klar til et at finde et andet arbejde

Denne artikel er leveret af HK Privat og bringes på A4 Jobliv i samarbejde med HK Privat. 

Knap tre ud af ti HK-medlemmer, der arbejder i private virksomheder, har entydigt planer om at søge nyt job i 2019. Og årsagerne til at ville skifte job er vidt forskellige og kendes helt sikkert fra andre brancher. 

Nogen vil reducere pendlertiden, andre synes de har oparbejdet en for høj anciennitet det samme sted, tarvelig løn spiller lige som skæve mødetider og for meget overarbejde ind for flere. Men allerflest beskriver, at de simpelthen trænger til nye udfordringer.

Læs også: Bliv guidet gennem hele jobsøgningsprocessen trin for trin

Karriererådgiver hos HK, Louise Theil, udpeger otte tegn på, at du er ved at være moden til et nyt job. Og de otte tegn har ikke nødvendigvis den samme løsning. Derfor er det vigtigt at være ordentligt afklaret, inden du kaster dig ud i at søge nyt job:

- Din ”væk fra”-motivation besvarer ikke, hvad det er, du skal i stedet. Så du er nødt til at blive klar på, hvad det er, du vil væk fra, og hvad der skal sættes i stedet. Alt andet svarer til at sætte sig ind på bagsædet af en taxi og bare råbe: Kør! Du risikerer simpelthen at ende det samme sted, siger Louise Theil.

Læs også: Få hjælp til at få overblik over dine kompetencer

Det næste skridt er at finde ud af, om du kan gøre noget ved problemet.

- Hvis det ligger uden for din rækkevidde at gøre noget ved årsagen til dit problem, så flyt dit fokus. Kan du ikke det, så flyt dig selv - sig op eller søg en ny stilling. Det er ikke sundt at blive hængende for længe, hvis ikke du trives - heller ikke for din familie, dine kolleger eller arbejdspladsen, siger Louise Theil.

Her der de otte tegn på, at du er klar til et nyt job (og hvordan du griber det an):

GUIDE: 8 TEGN PÅ, AT DU ER MODEN TIL ET NYT JOB

HK’s karrierevejleder Louise Theil, der er leder af HK's Karrieretelefon gennemgår her 8 tegn på, at du er moden til at søge nyt job - og hvad du skal gøre ved det:

PROBLEM 

Du savner udfordringer. Flere af dine kernekompetencer - dem du brænder for - kommer ikke i spil, fordi du er defineret ind i en for snæver jobprofil.

LØSNING

Hvis du sidder i sådan en spændetrøje, så ræk lappen i vejret og byd ind på opgaver. Hvis ikke der er nogle bolde, der kan trille din vej, så find dig et nyt job med en bredere profil.

Er du en af dem, som har så stort behov for at føle tryghed i, at du kan dit arbejde til fulde, at du har søgt og derfor sidder i en stilling, der er en smule under dit niveau? Så udfordr din egen utryghed og søg et arbejde, hvor du skal stå lidt på tæer for at følge med … Lad vurderingen af, om du er god nok være op til din kommende arbejdsgiver.

PROBLEM

Der er mere, som trækker dig ned end fylder dig op. Du brokker dig ofte, har svært ved at komme op og afsted om morgenen, har mere lyst til overspring end opgaver på jobbet, er megairritabel eller har ingen energi. Uanset hvad det er for en af dem, der passer på dig, så er der mere negativ end positiv energi i dig. Det er ikke godt for din trivsel. Men det er heller ikke godt for dine kolleger, for negativitet smitter. Og du bidrager ikke med noget godt på arbejdspladsen.

LØSNING

Vi kan alle have en dårlig dag eller en bøvlet periode, men er det en grundtone i din tilværelse, så bliv bevidst om den og tag ansvar for dig selv, dine kolleger og din arbejdsplads. Ændr din egen adfærd eller find dig et andet job.

PROBLEM

Du mistrives i dit job.

LØSNING

Spørg dig selv, hvad det er, du konkret mistrives med. Afklar din motivation for at komme væk fra det job, du mistrives i. Find ud af, hvad der skal sættes i stedet, så du kan blive opfyldt. Hvis du bare løber væk, risikerer du at ende i mistrivsel igen. Derfor er du nødt til at finde en retning.

Kan du ikke finde vej til trivsel, så er det tid at skifte job.

PROBLEM

Du har en dårlig leder.

LØSNING

Spørg dig selv, hvad det er ved lederen, der gør ham eller hende dårlig. Hvis det drejer sig om lederens personlighed eller faglighed, er det uden for din rækkevidde at kunne gøre noget ved det. Er det derimod kemien i jeres relation eller kommunikationen, som er gal, så kan du starte med at adressere det, der sker i dig, over for din leder - husk at blive på din egen banehalvdel og tale i jeg-sprog. Og du kan ændre din egen adfærd.

Hjælper det ikke, så er det tid at skifte job.

Hvis ikke du forholder dig til det, så risikerer du at få den samme oplevelse med en anden leder.

PROBLEM 

Du savner anerkendelse.

LØSNING

Find ud af, hvad det er for en slags anerkendelse, du savner. Er det tak, ros eller feedback … måske alle tre.  Efterspørg og bed så om det hos leder og kolleger. Fortæl din leder, hvad han eller hun vil få ud af det, hvis du blev anerkendt.

Du kan også starte med at anerkende dig selv og andre, så I kan få en kultur, hvor I anerkender hinanden og fejrer egne succeser i det åbne rum.

PROBLEM

Du har udsat dig selv for ville-jeg-egentlig-søge-mit-eget-job-igen?-testen, og svaret var ”Aldrig i livet”. 

LØSNING

Så er det eneste rigtige at skifte job.

PROBLEM

Du ved ikke rigtigt … Lav en plus- og minusliste. Lav den lige så lang, som du orker. Du kan fx opveje løn, arbejdsmiljø, afstand til jobbet, forholdet til dine kolleger, din indflydelse, opgaverne m.m.

LØSNING

Hvis ulemperne ikke bliver opvejet af fordele og du ikke kan få dem til det, så er det tid at skifte job.

PROBLEM

Du bliver råbt af eller skældt ud af din leder eller kollega. Der bliver rettet personlige angreb mod dig. Du bliver udsat for grænseoverskridende berøring eller udsat for tilnærmelser, som er over dine grænser. Du bliver frosset ude. Du har et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

LØSNING

Du må aldrig finde dig i at blive behandlet på nogen af de måder. Hvis bare én af de scenarier gør sig gældende, så skal du have afklaret, om du kan ændre på det. Start med at sige fra. Adresser problemet længere oppe i hierarkiet. Ændrer det sig ikke, så kom væk i en fart. 

 --

Få flere tips

Til jobsamtalen

Til jobansøgningen

Til dig, der vil lave noget helt andet