Nann_aog_Pernille
Pernille Nordby (tv) og Nanna Pedersen arbejder begge hos Nicehair.dk, hvor de får bind og tamponer betalt af deres arbejdsgiver. Foto: Privat

Direktør giver kvindelige ansatte særligt frynsegode:
'Det burde ikke være dyrere at være kvinde end mand'

27. jan. 2021 10.49
Fra december har de kvindelige ansatte hos Nicehair.dk fået stillet gratis bind og tamponer til rådighed. Direktøren Tonny Nielsen Bruun blev inspireret af Skotland, hvor det er staten, der betaler udgifterne.

De fleste kvinder har prøvet at spørge en kollega, om hun har et bind eller en tampon, når man ikke lige selv har fået det med i tasken.

LÆS OGSÅ: Kvinder lider under menstruationssmerter: Hver tredje må tage piller for at klare arbejdsdagen

Men det slipper Pernille Nordby og Nanna Pedersen for. De to kvinder er ansat hos Nicehair.dk, der primært sælger skønhedsprodukter online. I virksomheden har alle de kvindelige ansatte siden december fået bind og tamponer stillet til fri afbenyttelse på virksomhedens toiletter, ligesom de har fået tilbudt en menstruationskop.

- Det er fantastisk, at man ikke længere skal tænkte på, om man har husket at få det med hjemmefra. Hvem kender ikke det der pinlige øjeblik, hvor man skal spørge en kollega, om hun har et bind, eller man går og frygter at bløde igennem. Det er en bekymring mindre i hverdagen, siger 27-årige Pernille Nordby, der er lagermedarbejder i virksomheden i Esbjerg.

Det vigtigste er, at det er med til at gøre menstruation til en lige så naturlig ting, som det er at gå på toilettet og bruge toiletpapir.
Nanna Pedersen, teamchef hos Nicehair.dk

Den holdning deler 29-årige Nanna Pedersen, der er teamleder i Nicehair.dk.

- Det er en god besparelse. Det er en udgift, som kun kvinder har, men det er ikke en udgift, som vi selv kan vælge fra. Det vigtigste er, at det er med til at gøre menstruation til en lige så naturlig ting, som det er at gå på toilettet og bruge toiletpapir. Der skal ikke være noget pinligt forbundet med at have menstruation.

Det var Tonny Nielsen Bruun, der er stifter og direktør i Nicehair.dk, der fik idéen tilbage i november.

- Jeg blev inspireret af, at Skotland, som det første land i verden, begyndte at tilbyde gratis tamponer og bind til kvinder. Det skete samtidig med, at min økonomichef netop havde fortalt, at hun havde valgt at dele sin barsel med sin mand. Så det lå meget godt i tråd med, at vi havde de har snakke om, at vi skal være bedre til at deles om de udfordringer, der er forbundet med vores køn, fortæller den 42-årige direktør.

Tonny Nielsen Bruun på Nicehair-lageret i Esbjerg.

Virksomheden, som Tonny Nielsen Bruun startede for 11 år siden, har omkring 150 ansatte. Halvdelen af dem er kvinder.

- Vi er en virksomheder, der sælger bind og tamponer, derfor var det også oplagt, at vi stiller det gratis til rådighed for de ansatte. Det er ikke en stor omkostning for os som virksomhed. Vi prøvede at lave et lille regnestykke, og vi kom frem til, at det koster en kvinde omkring 34.000 kroner på et liv. Det er jo ikke vanvittigt mange penge, og jeg tør godt indrømme, at jeg har brugt penge på dummere ting i virksomheden, siger han og griner.

Dyrere at være kvinde

Medarbejderne har taget positivt mod det nye initiativ.

- Normalt går jeg ikke ind for forskelsbehandling. Men i det her tilfælde er der en forskel fra naturens side, som vi kan hjælpe med at udligne lidt. Holdning har været positiv hele vejen rundt. Det tror jeg ikke, det havde været, hvis jeg havde sagt, at alle kvinder fik gratis sodavand, eller alle mænd fik en krone mere i timen.

Det vigtigste for os har været, at det også være med til at nedbryde tabuet omkring menstruation
Tonny Nielsen Bruun

Er det ikke bare et billigt mediestunt?

- Det vigtigste for os har været, at det har været med til at nedbryde tabuet omkring menstruation. Selvfølgelig har vi tænkt over, at det kan give medieomtale. Men det kunne også være af den dårlige slags. Forestil dig en overskrift på Eb.dk, hvor der står ”Nicehair-direktør vil i trusserne på de ansatte”. Det ville se grimt ud.

LÆS OGSÅ: Marianne har stærke menstruationssmerter: 'Det kan gøre så ondt, at jeg ser stjerner'

Pernille og Nanna, kunne I tænke jer, at det blev ligesom i Skotland, hvor bind og tamponer er gratis?

- Selvom vi lever i et velfærdsamfund, så er der kvinder for hvem, det er mange penge at skulle bruge op til 200 kroner hver måned på at have menstruation. Der ville være en kæmpe hjælp, hvis det var gratis, siger Pernille Nordby.

- Det er et fedt tiltag. Det burde ikke være dyrere at være kvinde end at være mand, siger Nanna.