simond11965d9-e46f-49e9-ac07-cc2466cdc96a
Sidste år indførte HK Privat en kollektiv lønforsikring, og det er der stor tilfredshed med blandt medlemmerne, fortæller formand Simon Tøgern. Foto: HK Privat

Dagpengedækning skaber frygt:
Rekordmange forsikrer sig mod ledighed

24. jun. 2020 07.31
Antallet af danskere med en privat lønforsikring slår ny rekord, viser opgørelse fra Forsikring & Pension. Mange års forringelser af dagpengesystemet banker frygten for de økonomiske konsekvenser af ledighed i vejret, lyder vurderingen.

På trods af, at den danske ledighed før coronakrisen var lav, steg antallet af danskere med en arbejdsløshedsforsikring til nye højder i 2019.

Det viser en opgørelse fra Forsikring & Pension.

Således viser den nye opgørelse, at knap 334.000 danskere sidste år var omfattet af en kollektiv eller individuel lønforsikring. Det er en stigning på knap 24.000 personer i forhold til 2018.

Ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension skal en del af forklaringen på det stigende antal lønforsikrede danskere findes i en generel bekymring for, at dagpengene ikke slår til, hvis jobbet forsvinder.

- I de seneste år har fagbevægelsen haft fokus på, at mange står overfor en større nedgang i indtægten, hvis de mister jobbet og må gå på dagpenge, siger Karina Ransby, underdirektør i brancheforeningen Forsikring og Pension til A4 Arbejdsliv. 

 - Det er nok en af hovedforklaringerne på den stigende interesse for lønforsikringer, tilføjer hun. 

I løbet af det seneste årti er antallet af lønmodtagere med en lønforsikring mere end tredoblet. Således var det kun 96.000 danskere, der i 2009 havde valgt at tegne en lønforsikring. 

Fagtop: Risiko for 'sygt' dagpengesystem

Den uafbrudte vækst i antallet af danskere med lønforsikring har i flere omgange fået dele af fagbevægelsen til at tænde for de røde alarmlamper.

I Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ser man udviklingen som et tegn på, at dagpengesystemet er under alvorligt pres, og at der på sigt er risiko for, at store dele af de danske lønmodtagere siger farvel til a-kassen. 

- Som lønmodtager med en rimelig løn kan man lige nu konstatere, at ens dagpenge hvert år bliver mindre og mindre værd. Hvis det fortsætter, så kan vi stå i en situation, hvor et flertal af danskernes synes, at det at være medlem af en kasse er en unødig omkostning. At det bedre kan betale sig at købe hele sin arbejdsløshedforsikring hos et privat selskab, siger Ejner K. Holst, næstformand i FH, til A4 Arbejdsliv.  

- Hvis det sker, står vi jo tilbage med et degenereret dagpengesystem, hvor de svageste lønmodtagere bliver efterladt på perronen, fordi de ikke har råd til at tegne en lønforsikring, eller fordi de ikke opfylder forsikringselskabernes krav, tilføjer næstformanden.

Forsker: 'Reel bekymring'

Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, kalder fagbevægelsens bekymring for 'reel og velbegrundet'. 

Ifølge forskeren er balancen i dagpengesystemet sikret ved, at alle lønmodtagere betaler lige meget til ordningen, uanset indtægt og risiko for ledighed. 

Den balance kan tippe, hvis de højest lønnede danskere vælger at forlade ordningen til fordel for private forsikringer. 

- Så vil dagpengesystemet kun holde hånden under, men også kun være finansieret af de lønmodtagere, der har de laveste lønninger og størst risiko for blive fyret. Det vil højst sandsynligt være et system, der vil ende med at blive ekstremt dyrt for både den enkelte og for staten, siger Laust Høgedahl. 

Samtidig må vi jo også bare erkende, at der ikke er udsigt til, at regeringen retter op på dagpengesystemet lige foreløbig
Simon Tøgern, formand, HK Privat

Laust Høgedahl peger på, at en række fagforbund allerede har valgt at lave arbejdsløshedsforsikringer, der sikrer deres medlemmer bedre dækning, hvis de bliver ledig. 

- Der har i mange år været en intern debat i fagbevægelsen i forhold til, om det rent strategisk er bedst at arbejde for at få politikerne til at forbedre dagpengesystemet, eller om man skal acceptere udviklingen og selv tilbyde medlemmerne en tillægsforsikring. Det lader til, at stadigt flere forbund vælger den sidste løsning, siger forskeren. 

Formand: 'Kan tælle sure medlemmer på en hånd'

Hos fagforeningen HK Privat valgte man sidste år at indføre en kollektiv arbejdsløshedsforsikring for samtlige af forbundets mere end 55.000 medlemmer. Den nye forsikring betyder, at alle forbundets medlemmer er sikret op til 80 pct. af deres løn, hvis de mister jobbet.

Eksempelvis vil et HK Privat-medlem med en månedsløn på 40.000 kroner med fagforbundets lønforsikring hver måned få knap 13.000 kroner før skat oveni det beløb, som vedkommende modtager i dagpenge.

Ifølge formand Simon Tøgern gav spørgsmålet om private lønforsikringer i mange år anledning til kraftige diskussioner internt i HK Privat. 

- Jeg har i årevis argumenteret for, at det er og bliver en politisk opgave at sikre et rimeligt og retfærdigt dagpengesystem. Men når jeg talte med medlemmerne, var det tydeligt, at mange efterspørger en lønforsikring, fordi dagpengesystemet ikke længere giver dem den tryghed, de har brug for, siger Simon Tøgern. 

- Det har været med til at flytte min holdning. Samtidig må vi jo også bare erkende, at der ikke er udsigt til, at regeringen retter op på dagpengesystemet lige foreløbig, siger HK Privat-formanden. 

LÆS OGSÅ: Uwe forsikrer sig mod ledighed: 'Det giver ro i maven'

Arbejdsløshedsforsikringen koster hvert HK-Privat medlem 59 kroner i ekstra kontingent hver måned. Der har dog ifølge Simon Tøgern været småt med henvendelser fra medlemmer, der brokker sig over kontingentstigningen. 

- Dem kan jeg tælle på en hånd. Der er nærmere flere, der spørger, hvorfor vi ikke har lavet det noget før, siger Simon Tøgern.