20210205124401698_1000
Modelfoto for hjemmearbejdeEn ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at omkring 90.000 flere ansatte i den private sektor er tilbøjelige til at arbejde hjemmefra, når coronakrisen er ovre. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Arbejdsgivere forventer fordobling af hjemmearbejde efter corona

5. feb. 2021 13.15
90.000 flere vil arbejde hjemmefra efter krisen end før, viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

Når krisen er lettet, og vi igen kan samles på kontorerne, er der alligevel flere, der vil fortsætte arbejdet fra skrivebordene i stuerne. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri.

160.000 ansatte i den private sektor anslås at ville arbejde hjemmefra en eller flere dage ugentligt, når krisen er slut og restriktionerne ophævet.

Det er det dobbelte af, hvor mange der arbejdede hjemmefra, inden corona ramte landet. I starten af 2020 arbejdede omkring 70.000 ansatte i den private sektor hjemmefra.

Det viser analysen fra Dansk Industri, der bygger på 1122 virksomheders svar på en spørgeskemaundersøgelse. Den blev udsendt til i alt 6000 virksomheder i december sidste år.

- En del af vores medlemsvirksomheder har gjort sig erfaringer, som de ikke havde før. Man kan nemlig på nogle områder arbejde mere effektivt, når man arbejder hjemmefra, siger Morten Granzau Nielsen, underdirektør i Dansk Industri.

Ifølge Morten Granzau Nielsen er der sket et teknologisk tigerspring siden den første nedlukning i marts sidste år. Det har hurtigt fjernet udfordringerne og gjort det klart, hvilke fordele der kan være ved at arbejde hjemme fra pinden.

- Man har høstet de fordele, det giver at arbejde hjemmefra - både for virksomhederne og medarbejderne. Nemlig en øget fleksibilitet, reduktion af transporttid og bedre forudsætninger for at få dagen til at hænge sammen - i særdeleshed for børnefamilier, siger han.

Fra første nedlukning i marts 2020 til slut november har omkring 460.000 ansatte i den private sektor arbejdet hjemmefra.

Hos fagforeningerne Djøf og HK er indtrykket, at medlemmerne generelt er positive over for hjemmearbejde.

Dog, understreger Sara Vergo, næstformand i Djøf, er det vigtigt, at virksomhederne sikrer nogle ordentlige fysiske forhold.

- Arbejdsgiverne skal sørge for, at de medarbejdere, der arbejder hjemme, har et ordentligt skrivebord, stol og skærm, så de ikke får skader af at arbejde hjemme ved køkkenbordet, siger hun.

I juni lavede Epinion en undersøgelse blandt HK's medlemmer, hvoraf 42 procent svarede, at de fremover gerne vil arbejde mere hjemmefra.

/ritzau/