2649

At dyrke sit netværk er som at sætte penge i banken

31. okt. 2018 09.52
Katja Iversen kender både Hillary Clinton, kronprinsesse Mary og U2s forsanger, Bono, gennem sit kæmpestore netværk. Hvis du bare glemmer janteloven, kan du også få et fedt netværk selv om vi ikke lover dig, at dit vil indeholde kendisser. Læs med her og få de vigtigste råd fra Katja Iversen, der har skrevet en bog fyldt med netværkstips til kvinder

Denne artikel er skrevet af journalist Louise Thye Munksgaard, HK Kommunal. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.

Katja Iversens arbejde består for 75 procents vedkommende i at netværke med folk. Det er hun nødt til som præsident for den internationale organisation Women Deliver, der kort fortalt arbejder for, at kvinder får bedre og lige rettigheder.

Women Deliver vil gerne ændre verden, men har ingen formel magt. Så de arbejder med andre, der har mere magt end dem; regeringer, fagforeninger og arbejdsgivere. Og det kræver gode forbindelser. Også kaldet netværk.

- I virkeligheden er netværk jo bare almindelige, menneskelige relationer. Vi netværker i frokostpausen og til familiefesten. Det er bestemt ikke kun i jobsøgning, men også mellem faggrupper og i projekter. At dyrke sit netværk er langsigtet - lidt som at sætte penge i banken. Man hæver dem ikke nødvendigvis med det samme, forklarer Katja Iversen, der har skrevet bogen “Kvinde, kend dit netværk” sammen med Lisbeth A. Bille.

Katja Iversen har skrevet sin bog til kvinder. Hun har nemlig observeret, at de fleste er for generte og tilbageholdende til at netværke. Hun ved udmærket, at det kan være grænseoverskridende at netværke, men det er altså ikke svært, vil hun vove at påstå.

- Det handler om, at mange kvinder ligger under for janteloven. Nogle tænker, at hvis jeg kan det her, så kan alle andre nok også. Men sådan er det ikke - det kræver tid, øvelse og mål at blive en dygtig netværker.

Katja Iversen forklarer, at netværk handler om at give. Hvis man kan give en anden person noget, som ikke koster så meget - det kan være indsigt, en god idé eller kontakter - så kan man ligeså godt gøre det. Hvis man er venlig, er folk som regel venlige tilbage.

Og så er det vigtigt at sætte sig et mål og forberede sig:

- Når du går til fest, møde eller middag, så forbered dig på, hvem du gerne vil snakke med, hvad de interesserer sig for, og hvad du gerne vil snakke med vedkommende om. Det handler om at opbygge en relation til folk. Hvis man bare kommer og beder om job, og kun taler om sig selv, er der jo ingen, der gider at snakke med en, siger Katja Iversen.

  1. Gør dig klart, hvorfor du vil udvide dit netværk. Hvad vil du opnå, hvem vil du gavne? Det definerer dine videre skridt.
  2. Forbered dig, inden du går til mødet, receptionen, konferencen eller sommerfesten. Hvem kommer, hvem vil du tale med og om hvad? Hvad er deres seneste projekt, hvad tænder de på? Så kan du bruge tiden mere effektivt og få bedre samtaler.
  3. Lad være med kun at tale om dig selv og dit eget projekt. Folk husker som oftest ikke, hvad du siger, men hvad du får dem til at føle. Vis interesse, stil spørgsmål, se mennesket og ikke kun titlen.
  4. Følg op, når du har mødt nogle nye folk, du gerne vil have i dit netværk. Send en e-mail med en tak og et forslag om videre samtale, send, hvad du lovede, send en artikel, du tror kunne være interessant for dem. Hold kontakten.
  5. Kig op, kig ud, behold telefonen i lommen. Nogle af de bedste netværksforbindelser kan komme i toiletkøen, i madkøen og ved det tilfældige møde.