lesly-juarez-220845-unsplashlille
Foto: Unsplash

Blog:
Kend dine talenter og skab meningsfulde resultater

24. apr. 2019 10.13
Ved du, hvad du er den bedste til? Hvis du sætter fokus på at afdække dine talenter, får du et arbejdsliv med bedre resultater og større meningsfuldhed.

Mange mennesker ved ikke, hvad deres talenter er. Eller de kender måske kun nogle af deres talenter. De fleste af os har adgang til 12-14 talenter, men vi er måske kun bevidst om 4-5 af dem. I vores danske kultur med jantelov og fejlfinding har de færreste af os nemlig lært, hvordan vi fokuserer på det, vi er bedst til. Det er ærgerligt. For al forskning viser, at når vi kender vores talenter og har dem i spil på arbejdet, skaber vi bedre resultater. Og vi skaber ovenikøbet resultater på måder, som føles meningsfulde.

Mennesker, der har deres talenter i spil på arbejdspladsen, fortæller, at de oplever, at de kan få lov til at være sig selv. Det er der en god grund til. I vores hjerne har vi ca. 100 milliarder neuroner og 60.000 milliarder synapser. Synapser er forbindelser mellem vores neuroner. De er meget individuelt, hvordan vores neuroner er forbundet. Dine talenter er et udtryk for, hvordan din hjerne er sat sammen og fungerer. Talenter beskriver, hvilke ting vi er gode til, altså hvor vores hjerne har let ved at fungere. Det er derfor, at mennesker, der har deres talenter i spil i arbejdet, fortæller, at de oplever, at de kan få lov til at være sig selv. Vi kunne også sige, at de får lov til at bruge deres hjerne optimalt. Så når vi får opgaver, hvor vi kan bruge vores talenter, finder vi dem motiverende og spændende. Får vi opgaver, som falder uden for vores talenter, bliver det kedeligt og svært at fastholde koncentrationen.

Uudnyttet potentiale

Når vi finder et menneskes talenter, ved vi hvor vedkommende lettest kan udvikle sig og finde mest mening. Gallup Internationals har gennem 30 år studeret talenter over hele verden. Fra denne forskning ved man, at medarbejdere, som bruger deres talenter i deres arbejde, producerer minimum dobbelt så meget, som dem, der ikke gør. Vi ved også, at effektiviteten stiger, når medarbejderen har en leder, der forstår at sætte medarbejdernes talenter i spil. Den samme undersøgelse viser desværre også, at de fleste mennesker ikke anvender deres talenter tilstrækkeligt. Hvilket betyder, at de fleste mennesker har et uudnyttet potentiale.

Det betyder, at mange af os ikke er helt skarpe på, hvilke opgaver vi selv er de bedste til at udføre. Konsekvensen bliver at vi ofte, at vi ender med at bruge en stor del af vores tid på at udføre arbejde, som vi ikke er motiverede for, og som lige så godt kunne udføres af en anden. Det skaber ikke de bedste resultater. Tænk over hvad det ville betyde for vores samfund, hvis vi alle sammen arbejde med det vi er bedst til og virkelig oplevede, at vi gjorde en forskel for både os selv og samfundet. Du kan kalde mig naiv – men jeg tror faktisk, at det er et puslespil, som kunne gå op, hvis vi begyndte at fokusere på, hvad vi hver især er rigtig gode til. Og hvis vi værdsatte det hos hinanden.

Opdag dine talenter

Har du brug for at se på dit potentiale med nye friske øjne, er det en god ide at få ord på dine talenter. Det kan fx. være en stor øjenåbner at få lavet en talenttest. Når du kender dine talenter, så ved du, hvem du er. Der er findes masser af personlighedstests. En talenttest er noget helt andet. Det er et grundigt videnskabeligt og veldokumenteret værktøj baseret på Gallups mere end 25 år forskning i talenter. Men du kan allerede starte i dag med at undersøge, hvor dine talenter er i spil, med denne lille øvelse:

Fire tegn på at du har dine talenter i spil

Succes: Dine talenter vil sikkert ligge inden for områder/aktiviteter, hvor du (og andre) synes, at du lykkes /er succesfuld.
Instinct: Talenter kommer typisk i spil ved aktiviteter, som du føler dig tiltrukket af.
Growth: Du elsker at lære nye ting og teknikker omkring denne aktivitet.
Need: Du føler behov og trang til at lave aktiviteten igen og igen, fordi den fylder dig med energi.

Du kan også lytte til denne podcast om at finde sine talenter.

God fornøjelse med at gå på opdagelse i dine talenter!

Om Nanna Agerlin

Nanna arbejder med karriererådgivning, lederudvikling, talenttest og styrkebaseret coaching. Hun er optaget af, hvordan vi skaber meningsfulde arbejdsliv. I en verden som er i konstant forandring, har vi brug for redskaber til at kunne redesigne vores arbejdsliv op til flere gange i løbet af et langt liv. Det stiller store krav til os selv som mennesker, men også til vores organisationer.

Du kan få mere inspiration og viden fra Nanna Agerlins på www.nannaagerlin.com, på Facebook eller LinkedIn og lytte til hendes podcast om det meningsfulde arbejdsliv.