2647

Coach:
Ved du hvad du er den bedste til?

2. nov. 2018 11.10
Hvis du kender dine talenter kan du skabe gode resultater på en meningsfuld måde.

Mange mennesker ved ikke, hvad deres talenter er. Eller de kender måske nogle af deres talenter. De fleste af os har adgang til 12-14 talenter, men vi er måske kun bevidst om 4-5 af dem.

I vores danske kultur med jantelov og fejlfinding har de færreste af os lært at fokusere på det vi er bedst til. Det er ærgerligt. For al forskning indenfor det man kan talenter og styrkebaseret ledelse viser, at når vi kender vores talenter og har dem i spil på arbejdet, skaber vi bedre resultater.

Og vi skaber ovenikøbet resultater på måder, som føles meningsfulde. Mennesker, der har deres talenter i spil på arbejdspladsen fortæller at de oplever at de kan få lov til at være sig. Det er der en god grund til.

Hjernens sammensætning
I vores hjerne har vi ca. 100 milliarder neuroner og 60.000 milliarder synapser. Synapser er forbindelser mellem vores neuroner. De er meget individuelt hvordan vores neuroner er forbundet. Dine talenter er et udtryk for, hvordan din hjerne er sat sammen og fungerer.

Talenter beskriver, hvilke ting vi er gode til, altså hvor vores hjerne har let ved at fungere.  Det er derfor at mennesker fortæller, at de kan få lov til at være sig selv, når de har deres talenter i spil. Vi kunne også sige, at de får lov til at bruge deres hjerne optimalt.

Så får vi opgaver hvor vi kan bruge vores talenter, finder vi dem motiverende og spændende. Får vi opgaver, som falder uden for vores talenter, bliver det kedeligt og svært at fastholde koncentrationen. 

30 års studie af talenter
Kender vi et menneskes talenter, ved vi hvor vedkommende lettest kan udvikle sig og finde mest mening. Gallup Internationals har gennem 30 år studeret talenter over hele verden.

Fra denne forskning ved vi, at medarbejdere som bruger deres talenter i deres arbejde, producerer minimum dobbelt så meget, som dem der ikke gør. Vi ved også, at effektiviteten stiger, når medarbejderen har en leder, der forstår at sætte deres talenter i spil. 

Den samme undersøgelse viser desværre også, at de fleste mennesker ikke anvender deres talenter tilstrækkeligt. Hvilket betyder, at de fleste mennesker har et uudnyttet potentiale. 

Uden motivation
Det betyder, at mange af os ikke er helt skarpe på, hvilke opgaver vi selv er de bedste til at udføre. Konsekvenser bliver at vi ofte ender med at bruge en stor del af vores tid på at udføre arbejde, som vi ikke er motiverede for og som lige så godt kunne udføres af en anden.

Det skaber ikke de bedste resultater. Tænk over hvad det ville betyde for vores samfund, hvis vi alle sammen arbejde med det vi er bedst til og virkelig oplevede at vi gjorde en forskel for både os selv og samfundet.

Måske naivt
Du kan kalde mig naiv – men jeg tror faktisk at det er et puslespil, som kunne gå op, hvis vi begyndte at fokusere på, hvad vi hver især er rigtig gode til. Og hvis vi værdsatte det hos hinanden. 

Når jeg rådgiver ledere og selvstændige, handler det derfor altid om først at blive skarp på dine talenter. Derfor starter vi altid med en talenttest.

Når du kender dine talenter, så ved du, hvem du er. Og jeg vil gerne understrege, at der er findes masser af personlighedstests. Dette er er ikke en af dem.

Talenter noget andet. Det er et grundigt videnskabeligt og veldokumenteret værktøj baseret på Gallups mere end 25 år forskning i talenter. 

Fire tegn på talent
Men du kan allerede starte i dag med at undersøge hvor dine talenter er i spil. I denne øvelser, her er fire tegn på at du har dine talenter i spil: 

Succes: Dine talenter vil sikkert ligge inden for områder/aktiviteter, hvor du (og andre) synes, at du lykkes /er succesfuld.

Instinct: Talenter kommer typisk i spil ved aktiviteter, som du føler dig tiltrukket af.

Growth: Du elsker at lære nye ting og teknikker omkring denne aktivitet.

Need: Du føler behov og trang til at lave aktiviteten igen og igen, fordi den fylder dig med energi. 

God fornøjelse med at gå på opdagelse i dine talenter.