job-interview-3410427_1920
Dårlig kemi, uheldige tilfælde eller misforståelser på den tidligere arbejdsplads kan får betydning for pædagogens fremtid.

Du bliver straffet i årevis:
Dårlige referencer kan smadre din karriere

24. okt. 2019 08.20
En dårlig reference fra en tidligere arbejdsplads kan forhindre, at pædagoger får nyt job. Det kan sende arbejdsløse ud i meget lang ledighed, fortæller BUPL-jurist.

Du har været til jobsamtale, og nu vifter de dig om næsen med en ansættelseskontrakt. Jobbet er dog ikke dit endnu. Først skal de lige tale med din tidligere arbejdsplads. 

Og her stopper legen. For din tidligere leder tegner langt fra et skønmaleri af dig som medarbejder. Jobbet går til en anden pædagog, og du må begynde forfra i din søgen efter et nyt job.

LÆS OGSÅ: Hver tredje senior tvinges ud af arbejdsmarkedet

Sådan er oplevelsen for nogle pædagoger, når der i forbindelse med jobsøgningen skal trækkes en reference, som det hedder i rekrutteringssprog. Og det kan have alvorlige konsekvenser for ansøgerne og holde dem i arbejdsløshed i lang tid, fortæller Maja Faust Rasmussen, jurist i BUPL Århus.

- Nogle kan slet ikke få foden ind på arbejdsmarkedet igen. De bliver bange for at gå til jobsamtaler eller har en følelse af, at det er ligegyldigt, for i det øjeblik, der ringes til den tidligere leder, så får de ikke jobbet alligevel, siger Maja Faust Rasmussen.

Hun ser jævnligt eksempler på dårlige og måske ikke helt sandfærdige referencer, som risikerer at blive altødelæggende for pædagogers karriere.

LÆS OGSÅ: Podcast: Chefer ansætter helst kopier af sig selv - det er en dårlig idé

-Nogle bliver nødt til at skifte fag, fordi de kun har haft et job og derfor kun har den ene reference. De ved, at en ny arbejdsplads vil spørge efter en reference, og at det vil gå ud over deres jobmuligheder, hvis de ikke kan give den. Det er brutalt, for pædagogen bliver sådan set straffet for evigt for noget, vedkommende måske ikke har gjort, siger Maja Faust Rasmussen.

Problemet er nemlig, ifølge juristen, at selvom en reference altid skal være saglig, konkret og loyal, så er det langt fra altid tilfældet. Dårlig kemi, uheldige tilfælde eller misforståelser på den tidligere arbejdsplads kan får betydning for pædagogens fremtid.

-Jeg har oplevet pædagoger, hvor der aldrig har været en tjenstlig samtale eller en plet på personalesagen, men når de så skal søge nyt job, kommer der pludselig en beskrivelse fra den tidligere arbejdsplads om, at de ikke er særligt gode til relationer med børn, eller at deres pædagogiske kompetencer ikke er stærke nok, fortæller juristen.

Men hvad kan man som leder stille op, hvis man bliver spurgt ind til en tidligere medarbejder, man ikke har været tilfreds med? Det kan være et dilemma, fortæller Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL.

Nyt job? Find det på A4 Job

- Hvis en pædagog ikke har løst sine arbejdsopgaver tilfredsstillende, eller der har været andre problemer, kan man som leder godt tænke, at den medarbejder ikke skal sendes videre. Men der bliver man nødt til at tænke sig om igen. For det kan godt være kemien mellem lederen og medarbejderen, der har givet problemer, og det er jo ikke sikkert, at det gentager sig på en ny arbejdsplads, siger lederformanden, der selv flere gange har prøvet at blive ringet op som reference.

- Jeg er som regel blevet kontaktet på forhånd af ansøgeren og har fået at vide, at jeg kunne blive ringet op. Det er en god idé, for så kan man forberede sig. Og man kan jo også sige, hvis man synes, at ansøgeren skal vælges en anden referenceperson, siger hun.