2618

Disse fradrag kan redde dig fra et skattesmæk

7. mar. 2019 09.32

Senest på mandag kan du se, om du skal have penge tilbage i skat, når årsopgørelsen for 2018 bliver frigivet.

Skattestyrelsen forventer, at omkring 700.000 personer har ændringer til årsopgørelsen - for eksempel i form fradrag, der er indberettet forkert eller slet ikke.

Her er de fradrag, du skal være særligt opmærksom på.

1) Kørselsfradrag

Har du mere end 24 kilometers kørsel til og fra arbejde per dag, så har du ret til det såkaldte kørselsfradrag, som giver 1,94 kroner per kilometer.

Derfor er det vigtigt at tjekke efter, om det er indberettet korrekt, forklarer Per Ørtoft Jensen, der er partner hos revisionsvirksomheden PwC.

- Du kan jo have haft nogle weekendarbejdsdage, som betyder, at du skal have mere i fradrag. Derfor bør du altid tjekke det efter, siger han.

Skattestyrelsen oplyser, at halvdelen af de borgere, der har ændringer til årsopgørelsen, typisk har ændringer til kørselsfradraget.

2) Håndværkerfradrag

Har du fået lavet håndværksarbejde på boligen, kan du trække op til 12.000 kroner fra på selvangivelsen.

Ifølge Per Ørtoft Jensen er der også kommet en ny fradragsmulighed under håndværkerfradraget på i år.

- I år er udgifter til installation af tyverialarm eller tilslutning af bredbånd i hjemmet også blevet fradragsberettiget - det har det ikke været tidligere, siger han.

Har du gjort brug af serviceydelser som børnepasning, rengøring og almindeligt havearbejde, kan du trække yderligere op til 6000 kroner fra, oplyser Skattestyrelsen.

3) Indtægter ved deleøkonomi

De senere år er det blevet populært at leje sin lejlighed eller et værelse ud via tjenester som Airbnb. Her kan der også være penge at hente, fortæller Per Ørtoft Jensen.

Du skal dog være opmærksom på, at der er et såkaldt bundfradrag på 28.000 kroner for boligudlejning og 10.000 kroner for udlejning af din bil. Al indtjening under de beløb er skattefri.

4) Omlægning af lån

Har du omlagt dit realkreditlån sidste år, har du nok betalt blandt andet garantiprovision til banken, og den kan trækkes fra i skat.

De bliver ikke altid indberettet til skat automatisk, og derfor skal du være opmærksom, siger Per Ørtoft Jensen.

- Der kan være store beløb i spil, når du laver låneomlægninger, men også når du køber eller sælger bolig. Det kan være flere tusinde kroner, som ikke bliver indberettet, siger han.

5) Aktier

Har du børsnoterede aktier, skal du huske at kontrollere, om Skattestyrelsen har de korrekte oplysninger om din beholdning.

Oplever du tab på aktierne, får du ikke fradrag for tabet, hvis oplysningerne ikke er angivet korrekt, fortæller Per Ørtoft Jensen.

Er du i tvivl om, hvilke fradrag der er relevante for dig, kan du tage Skattestyrelsens fradragstest på skat.dk/fradragstest.

/ritzau fokus/