noah-buscher-502067-unsplashlille1
Vi mennesker søger det, vi kender - og det gælder også headhuntere. Derfor skal du undgå at fremstå spøjs eller uprofessionel i forhold til eksempelvis tøj eller sprogtone. Foto: Unsplash

Disse ting skræmmer headhunteren væk

30. apr. 2019 12.45
Sjusket materiale, mærkeligt CV og bagtalelse af tidligere chefer. Her er de ting, som skræmmer headhuntere og jobmuligheder væk.

Beskæftigelsen er rekordhøj herhjemme, og flere steder råber arbejdsgiverne på kvalificeret arbejdskraft.

Det betyder flere jobmuligheder, hvis du spiller dine kort rigtigt.

Men hvis du ikke har gjort dit forarbejde, risikerer du, at nye muligheder glider din næse forbi.

1) Slinger i din profi

En typisk faldgrube er, at din LinkedIn-profil eller dit CV er rodet eller vil for meget på én gang, siger Frederik Iuel, der er karrierekonsulent hos fagforeningen Djøf.

- Man vil være det hele, fordi man ikke vil udelukke sig fra nogen muligheder, siger han og fortsætter:

- Men sørg i stedet for at blive set på den rigtige måde.

Arbejdsgivere skal hurtigt kunne kode, om din profil matcher dem. Og hvis din profil er uskarp, så klikker de videre.

Samme råd lyder fra Mette Ziegler, der er talent- og karriererådgiver med erfaring fra begge sider af ansættelsesbordet.

- Mange har dårlige erfaringer med at søge job uopfordret, fordi de bare sender deres CV og skriver "kunne det her være noget?". Men så overlader man arbejdet til modtageren, siger hun.

2) Du er uforståelig

Pas også på ikke at fremstå uforståelig eller mærkelig.

Det kan du komme til, hvis du nævner en spøjs interesse, laver en skør ansøgning eller har et useriøst CV-billede.

- Vi mennesker kan bedst lide det, vi kender, og det gælder også headhuntere og virksomheder. Derfor er der ingen grund til at nævne noget, hvor andre vil tænke: "det var dog vildt mærkeligt", siger Mette Ziegler.

Det samme gælder, hvis du har nogle kompetencer, som andre ikke forstår, siger Frederik Iuel.

Det kan være, hvis du skifter til en anden branche, hvor begreberne ikke nødvendigvis er de samme. Eller hvis du kommer direkte fra studiet.

- Du er nødt til at aflure, hvordan du kan oversætte dine kompetencer til noget, der kan bruges konkret i en virksomhed, siger han.

3) Du er negativ

En sidste faldgrube er, at du taler dårligt om dit forrige job eller din situation, siger Mette Ziegler.

- Det er ikke god kutyme at klage over tidligere arbejdsgivere, kolleger eller chefer. Og man skal heller ikke klage over, at man er blevet 60 år, så ingen vil ansætte en, siger Mette Ziegler.

Arbejdsgiveren hyrer dig nemlig på dine evner, motivation og alt det positive. Derfor skal du bruge spaltepladsen på det.

- Selv om det kan fylde alt for én selv, at man er blevet fyret, at chefen er en idiot, eller man blev stresset, så er den historie ikke vigtig i de indledende øvelser, siger Frederik Iuel.

/ritzau fokus/