penge
Nye regler øger din gevinst ved at arbejde videre efter din folkepensionsalder. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Guide:
Udskyd din pension og få flere penge i hånden

17. jan. 2020 11.30
Hvis du orker at udskyde din pension, bliver du nu belønnet med en såkaldt seniorpræmie - en ekstra pose penge, som også kan veksles til en kortere arbejdsuge. Det forklarer forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA Pension.

(Evergreen: Denne guide har tidligere været publiceret  14. november 2019 på A4 Arbejdsmiljø.dk. Vi bringer den igen, da der har været stor interesse blandt vores læsere for at læse den)

Har du overvejet at udskyde din pensionsalder og tage et år eller to ekstra på arbejdsmarkedet?

Nu er der en økonomisk god grund til at føre tanken ud i livet. Nye regler gør det nemlig mere økonomisk attraktivt at udskyde sin pension.

LÆS OGSÅ: Fiskefabrik får kæmpebøde - Ændrede holdbarheds­dato med et år

Reglerne, der netop er blevet vedtaget i Folketinget med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2019, øger din gevinst ved at arbejde videre efter pensionsalderen.

Flere penge i hånden

Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA, har lavet et regnestykke for A4 Arbejdsliv, der viser, at de såkaldte seniorpræmier ikke bare øger din indkomst, hvis du vælger at arbejde videre efter pensionsalderen.

De kan også veksles til at gå ned i tid uden at du mister en krone i lønindtægt.

Her får du PFA Pensions to eksempler:

Eksempel 1 - lønindkomst på 600.000 kroner om året

- Du arbejder videre et år efter din folkepensionsalder, og du bruger ikke af din folkepension.

- Du arbejder på fuld tid og får 4.000 kroner mere om måneden i lønindtægt efter skat (udbetales først med seniorpræmien), end da du arbejdede på fuld tid før dit folkepensionstidspunkt.

Eller

- Du går ned i tid til cirka 33 timer om ugen og bevarer den samme lønindtægt efter skat, som da du før arbejdede på fuld tid.

Eller

- Du fortsætter på fuld tid i 10 måneder og får efter et år udbetalt en seniorpræmie på 42.000 kroner skattefrit (efter helt præcist 1.560 timers arbejde)

LÆS OGSÅ: Har du ikke styr på din pension? Få hjælp her

Hvis din indkomst er lavere end 600.000 kroner, er seniorpræmien endnu mere attraktiv, viser PFA's beregninger:

Eksempel 2: Lønindkomst på 326.000 kroner om året (gennemsnitsindkomsten for alle danskere over 14 år i 2018)

- Du arbejder videre et år efter din folkepensionsalder, og du bruger ikke af din folkepension.

- Du arbejder på fuld tid og får 4.000 kroner mere om måneden i lønindtægt efter skat (udbetales først med seniorpræmien), end da du arbejdede på fuld tid før dit folkepensionstidspunkt.

Eller

 - Du går ned til 30 arbejdstimer om ugen og får stadig 1.000 kroner mere udbetalt i løn om måneden, end da du arbejdede på fuld tid før dit folkepensionstidspunkt.

- Med de nye regler bliver det nu endnu mere attraktivt at arbejde videre efter folkepensionsalderen, fordi man kan få flere penge mellem hænderne eller vælge at arbejde videre på nedsat tid med uændret indkomst. Samtidig kan man frit få sin folkepension udbetalt eller opsætte den, siger Carsten Holdum.

Han peger på, at der er stor forskel på PFA's kunders ønsker om tilbagetrækning.

- Nogle ønsker under alle omstændigheder at arbejde til, de skal bæres ud. Andre ønsker at stoppe, så snart de har råd til det, og en stor midtergruppe har lyst til begge dele. Altså, både bevare de faglige udfordringer og det sociale fællesskab på arbejdspladsen og have mere tid til andre ting i livet og familien, siger Carsten Holdum.

- På den måde bliver seniorpræmien statens gulerodsmetode, som skal få danskerne til gennemsnitligt at arbejde længere, siger han.

LÆS OGSÅ: Pension før tid? Sådan får du råd
 

Fakta- de nye pensionsregler

  • De nye pensionsregler stammer fra Finanslovsforliget for 2019 og er netop blevet vedtaget i Folketinget med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2019.
  • Alle, som opnår eller har opnået folkepensionsalder i 2019 og fremover, er omfattet af reglerne.

Det betyder de nye regler:

  • En forhøjelse af den skattefrie seniorpræmie fra 30.000 kroner til 42.000 kroner, som man automatisk bliver berettiget til ved at arbejde mindst 1.560 timer i året efter folkepensionsalderen - svarende til 30 timer om ugen i gennemsnit eller mere.
  • En ekstra skattefri seniorpræmie på 25.000 kroner for det andet år, man arbejder videre efter folkepensionsalderen (hvis man som minimum arbejder 1.560 arbejdstimer - svarende til 30 timer om ugen i gennemsnit eller mere).
  • Du kan nu også have en arbejdsindkomst på 122.004 kr. om året (tidligere 100.008 kr. om året), før indkomsten modregnes i dit pensionstillæg.

    Kilde: PFA Pension