2633

Fire ting der typisk går galt ved jobsøgningen

22. jan. 2019 07.02
Der er ingen garanti for at lande drømmejobbet, når man søger. Men man kan øge sin chancer ved at undgå de værste fejl og former for selvsabotage.

 Denne artikel er leveret af Ritzau Fokus og bringes på A4 Job i samarbejde med Ritzau. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4 Job. 

Få karriereeksperternes råd til at søge nye job her.

1) Du søger ikke, fordi du ikke opfylder alt i jobopslaget

Det er en klassiker at droppe at søge et job, hvis der er noget i opslaget, som man ikke har prøvet før eller ikke helt kan opfylde endnu.

Men der skal man altså ændre sin indstilling, råder Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i Djøfs rådgivningscenter.

- Det gælder om at huske på, hvad et stillingsopslag i virkeligheden er - nemlig en virksomheds drømmescenarie. I langt de fleste tilfælde får man en kandidat, som ikke opfylder alle kriterierne, siger Bella Lea Buono.

At der er noget i opslaget, man ikke opfylder, skal altså ikke afholde en fra at søge.

- Man skal booste alt det, man kan byde ind med. Alle de kompetencer, der kan overføres til stillingen, og man skal booste sin motivation for at søge stillingen, siger hun.

Bliver man kaldt til samtale, er hendes råd, at man grundigt forbereder nogle klare svar, når der bliver spurgt til det, man ikke har prøvet før.

2) Du målretter ikke ansøgningen

Hvis din ansøgning er så generisk og overordnet, at den kunne være sendt til flere forskellige virksomheder, så bliver du ligegyldig for virksomheden.

I stedet skal du gøre helt klart, hvad det er, du vil i lige netop den virksomhed. Der må ikke være tvivl om, hvad der er din motivation for at søge lige det job.

- Vil du for eksempel gerne være et stort sted med en international berøringsflade, hvor du kan byde ind med dine tidligere erfaringer fra en international organisation?

- Eller vil du gerne være et lille sted, fordi det passer dig perfekt at have en bred opgaveportefølje og en omskiftelig hverdag? Hvis man har gjort sig det klart, kan man meget bedre skrive målrettet, siger Bella Lea Buono.

En god ansøgning er formuleret på en måde, så en udenforstående kan læse den og fortælle, hvad det er, man er ansat til i jobbet - uden at have set stillingsopslaget. Sådan lyder rådet fra Louise Theil, som er leder af karrieretelefonen hos HK.

3) Du nævner revl og krat i dit cv

- Det er en stor fejl, at man skriver alt, hvad man har foretaget sig siden Adam og Evas tid. Så kan virksomheden ikke se, hvad du tænker, de skal bruge af det, forklarer Bella Lea Buono.

- Ansøgning og cv skal ikke være udtømmende. Det skal være en appetizer med det formål at få kaldt dig til samtale, tilføjer hun.

Hos Djøf anbefaler de et CV på to sider og en ansøgning på en side.

- Skær ind til benet, og vis arbejdsgiveren, at du kan analysere dig frem til de vigtigste kompetencer og pointer, råder Bella Lea Buono.

4) Du fokuserer for meget på dig selv og din fortid

Louise Theil fortæller, at mange skriver alt for meget om sig selv, og hvor de kommer fra. I virkeligheden skal du bruge ansøgningen på at sætte dig selv i spil i den stilling, du gerne vil over i, råder hun.

- Vi glemmer at rette fokus på, hvad det er, arbejdsgiveren har brug for. Hvad er det for en opgave, vi skal løse? Hvad er det for en virksomhed, hvad er de optagede af? Hvad er det for nogle kunder, hvad er vigtigt for dem?

Hendes råd er, at man laver en lille analyse af virksomheden og stiller skarpt på, hvad der er vigtigt for dem, og hvilke udfordringer de har.

- Med baggrund i de opgaver, du har løst tidligere, hvordan vil du så løse de nye opgaver i virksomheden? Det skal du forestille dig, siger hun og tilføjer:

- Arbejdsgiveren forventer ikke nødvendigvis, at du ved det hele på forhånd. Arbejdsgiveren forventer, at du kommer med et kvalificeret bud.

/ritzau fokus/