Voldsom stigning i korte ansættelser:
Især ingeniører og it-medarbejdere er eftertragtede

20210203-124210-L-1920x1279we
Ingeniører og it-medarbejdere er eftertragtede som løs arbejdskraft. Mange ser en fordel i at kunne arbejde hjemmefra (arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
16. mar. 2021 06.00
Der er sket en voldsom stigning i korte ansættelser på det danske arbejdsmarked det seneste år. Især under coronakrisen tog det fart. I ingeniørernes fagforening IDA finder man udviklingen positiv, så længe det sker af lyst og ikke af nød.

Kontorpladsen omgivet af tætte kolleger og den faste månedsløn bliver i højere og højere grad valgt fra til fordel for løse ansættelser og freelance-kontrakter, hvor arbejdet kan udføres fra hjemmekontoret.  

LÆS OGSÅ: Coronakrisen skaber flere freelancere: HK frygter falske selvstændige

Det kan både rekrutteringsvirksomheden Randstad og ingeniørforeningen IDA fortælle.

Randstad har nidoblet sin forretning inden for projektansættelser siden januar 2020.

Nima Astanehdost, der er direktør i Randstad i Danmark, fortæller, at udviklingen især har taget fart under coronakrisen. Det er der flere grunde til.

- Det startede så småt inden krisen, men det tog virkeligt fart, da man begyndte at hjemsende medarbejdere. Virksomhederne fandt ud af, at det fungerede med hjemmearbejde, mange ansatte kunne sagtens svømme selv. Dermed fik de også øjnene op for, at det ikke er nødvendigt med medarbejdernes fysiske tilstedeværelse for at opretholde arbejdspladsens kultur. Derudover er det en fordel i en krisetid med fleksibel arbejdskraft, som virksomheden ikke er bundet til, hvis markedet vender.

Vi oplever blandt vores medlemmer, at ændringen af status fra lønmodtager til freelancer er frivillig. Og når det er det, så støtter vi op om det
Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA

Hos IDA har man oplevet en fordobling af freelancere og projektansættelser. Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i IDA, fortæller, at det hovedsageligt sker af lyst og ikke af nød:

- Vi oplever blandt vores medlemmer, at ændringen af status fra lønmodtager til freelancer er frivillig. Og når det er det, så støtter vi op om det. Vi hjælper i forhold til udarbejdelse af kontrakter, så de ikke snyder sig selv. Vi anbefaler, at timelønnen er væsentligt højere end ved en fastansættelse, fordi der skal kalkuleres med, at det er en intens periode, man udfører et stykke arbejde for derefter at have en periode, hvor der skal findes nyt arbejde. Ligesom de skal kalkulere med, at de selv skal lægge penge til side til eksempelvis pension og forsikring.

Efterspørgel efter ingeniører 

At det især fungerer godt for it-medarbejdere og ingeniører med løse ansættelser hænger sammen med efterspørgslen på deres arbejdskraft, erkender både direktøren og formanden.

- I starten af krisen skete der det, at mange virksomheder skar for meget ind til benet, fordi fremtiden var usikker. Det betød, at mange virksomheder pludselig manglede arbejdskraft, da det begyndte at lysne, hvis de stadig ville være konkurrencedygtige. Efterspørgslen har især været stor i forhold til it-medarbejdere og ingeniører, faktisk er den så stor, at der ikke er kandidater nok lige nu, fortæller direktøren for Randstad.

I 2018 var det 30 procent af ansættelserne på det amerikanske arbejdsmarked, der var fleksible ansættelser, mens det i dag er 50 procent. Det er først nu, at det er ved at være en tendens i Danmark og andre europæiske lande
Nima Astanehdost, direktør i Randstad

Det kan Morten Theissen bekræfte:

- Der er stor efterspørgsel på it-medarbejdere og ingeniører, der sidder med en stor specialviden, og de ser det som en fordel, at de så at sige selv kan skumme fløden. Jo større deres specialviden er, jo højere pris kan de også tage for deres arbejde.

Men ifølge formanden er der også en ulempe ved de mange løse ansættelser.

- Vi har markedet med os lige nu. Men vi er opmærksomme på, at der er en risiko for proletarisering af bagvejen, hvis det bliver en nødvendighed og ikke et valg, at man går fra at være funktionær til at være daglejer.

"Gig economy" stort i USA

Ifølge Nima Astanehdost er Danmark og de fleste europæiske lande langt bagefter i forhold til USA, når det kommer til "gig economy". Det kalder man et marked, hvor man hyrer arbejdskraft til at løse en specifik opgave (begrebet "gig" kendes især fra musikindustrien, red).

- I 2018 var 30 procent af ansættelserne på det amerikanske arbejdsmarked fleksible ansættelser, mens det i dag er 50 procent. Det er først nu, at det er ved at være en tendens i Danmark og andre europæiske lande. Det hænger sammen med, at det er lande, hvor fagbevægelsen er stærk

Men kan det ikke også anskues som en form for udnyttelse af arbejdskraft, fordi virksomhederne netop slipper for at betale barsel, pension og forsikring?

LÆS OGSÅ: Ekspert om løse ansættelser: 'Det ikke altid et positivt tilvalg'

- Det er ikke det, vi oplever i de her brancher, som vi har talt om, fordi der netop er en så stor efterspørgsel efter deres arbejdskraft. Dermed er de ikke tvunget ud i det. Kandidaterne kan også se fordelen ved den fleksibilitet, som det giver ikke at være fastansat. De kan sidde hjemmefra og fordybe sig i eksempelvis komplekse koder og udvikling uden at skulle forholde sig til en arbejdsplads, og de kan selv lægge intervaller for deres arbejde, fortæller Nima Astanehdost.