2622

Form din fremtid:
Din tankegang er vejen til at nå drømmen

7. mar. 2019 18.30

Denne artikel er leveret af Ritzau Fokus og bringes på A4 Job i samarbejde med Ritzau. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4 Job. 

Din måde at tænke på kan være med til at afgøre, om du når dine mål, og hvor let du får succes. Det er budskabet fra Henrik Leslye, som er selvstændig erhvervspsykolog.

- Det starter med, at du skal trives inde i knolden, så kommer succesen. Vi har i århundreder tænkt, at når bare succesen kommer, så bliver jeg glad. Men den skal vendes rundt.

Henrik Leslye kalder det lidt kækt for at omkode sin hjerne til succes. Det handler i virkeligheden om, at man kan træne sig selv til at blive mere håbefuld. Det vil sige troen på, at en ønsket fremtid kan blive virkelighed, forklarer han.

- Det kan være, man vil have en kæreste, tabe fem kilo eller have mere i løn. Så kan man faktisk arbejde med at få den egenskab, at man aktivt går i gang med at skaffe sig den fremtid, man gerne vil have, siger erhvervspsykolog Henrik Leslye.

At træne sin hjerne til at blive mere håbefuld handler om at se muligheder, som man kan handle på. 

Erhvervspsykolog Pernille Rasmussen fra Grow People lægger også vægt på, at man ikke ser på et mål eller en drøm som det næste skridt på vejen - et sted ude i fremtiden. 

Lav overkommelige delmål

I stedet skal man dele det op i overkommelige delmål, som skal føre en et stykke af vejen. På den måde kan man rykke sig lidt ad gangen.

- Det kan for eksempel være, at man gerne vil holde foredrag, fordi det kunne være sjovt og sejt. Men man vil faktisk hellere dø end at stille sig op foran 100 mennesker. Så der er et stykke vej derhen. Men det er det, der er målet, det er det, man drømmer om, siger Pernille Rasmussen og fortsætter:

- Så skal man ikke bare tænke, at man skal gøre det i morgen. Det er for langt. Så man skal lave nogle realistiske delmål, som man kan overskue.

Hun forklarer, at det er vigtigt at starte med små skridt, som er tryg ved og så bygge op derfra.

- Det kan være, at man skal starte med at lave et lille oplæg for tre gode venner. Næste skridt er måske, at man har nogle gode noter og holder et velforberedt oplæg for ti personer. Så man er tryg ved det.

- Det er træning. Hvis man vil bestige Mount Everest, starter man jo heller ikke med at øve sig ved at bestige Kilimanjaro i morgen. Så starter man nede i fitnesscenteret, til man er træt i benene, siger erhvervspsykologen.

Henrik Leslye peger på, at man kan konstruere sine delmål ved at se på, hvilke forhindringer der er på vejen hen til målet.

- Der er måske tre veje hen til målet. Alle veje har forhindringer. Hvad vil jeg gøre ved de forhindringer?, forklarer Henrik Leslye og uddyber:

- Hvilke kompetencer har jeg brug for? Hvis jeg ikke har de kompetencer, hvad kan jeg så gøre for at få dem? Kender jeg nogen, der kan hjælpe mig på vej? Kan jeg låne nogle bøger på biblioteket?

Ved at træne sig selv i at omdirigere drømme, mål og forhindringer til reelle handlemuligheder giver man sig selv et fast greb om rorpinden, slår han fast.

Læs også: Lær at skelne vilkår fra problemer

/ritzau fokus/