Fra sniksnak til knivskarp:
Få mest ud af MUS-samtalen

joshua-ness-225844-unsplash12
4. apr. 2019 13.33

"Nå, hvordan er det så gået det forgangne år, og hvad vil du gerne lave mere af det kommende år?"

Alle offentligt ansatte og mange i det private erhvervsliv sidder en gang om året over for chefen til en snak om arbejde, udvikling og trivsel - en såkaldt medarbejderudviklingssamtale eller bare MUS.

Og for virkelig at få noget ud af samtalen skal man ifølge karriererådgiver Morten Esmann fra Ingeniørforeningen forberede sig hele året.

- Vores ansvar som medarbejdere er at komme med konstruktive forslag til, hvordan vores arbejde skal udvikle sig. Og forbereder man sig ikke godt nok, så ender man bare med et Excel-kursus, siger Morten Esmann.

Med andre ord har du mulighed for at sætte dagsordenen og dermed præge dit job fremadrettet.

- Hvis du laver nogle attraktive aftaler med din chef med afsæt i dit faglige hjerteblod, så er det også nemmere at holde chefen op på det, siger Morten Esmann.

Det kan være nye typer opgaver, du gerne vil kaste dig over, eller et andet ansvarsområde.

- Man skal kaste et blik på, hvad man laver, og hvad man har mest glæde af, for så er det lettere at vise, hvilken vej man vil tone sit job, siger Morten Esmann og tilføjer:

- Kommer man med konstruktive og realistiske forslag, så skal chefen have gode argumenter klar for at sige nej.

Der skal være balance i det

- Du skal være indstillet på, at det hele ikke kan lade sig gøre lige nu. Men siger man ikke noget, så kommer det slet ikke til at ske.

Ifølge chefkonsulent Thomas Kantsø fra Djøf Karriere og Erhverv betyder forberedelsen alt.

Han råder til, at du læser og forstår MUS-skemaet og derefter lægger det væk.

Lav i stedet dit eget talepapir med eksempler på, hvordan du har løst dine opgaver, støttet ledelsens strategi og er en kulturbærer i virksomheden.

- Kortlæg virksomhedens projekter, og byd ind på konkrete ting, du gerne vil være en del af eller have mere ansvar for, siger Thomas Kantsø.

Man skal være modig til MUS-samtalen - også til at sige, hvis man er ganske godt tilfreds og udfordret, hvor man er.

Det skal bare serveres analyserende og reflekterende. Alt andet virker som dovenskab, advarer Morten Esmann.

- Argumenterne skal være, at man stadig ser stort potentiale, man gerne vil udforske, i det man allerede laver.

Selv om MUS-samtalen handler om udviklingen i ens nuværende job, kan man også bruge den strategisk til at forbedre sin markedsværdi, tilføjer Morten Esmann.

- Vil man snart videre i sit arbejdsliv, kan man ønske ny viden, kurser, efteruddannelse eller anden erfaring, som også giver kompetencer til andre job, siger Morten Esmann.

/ritzau fokus/