2624

Fuldtidsfar med fuld løn

15. feb. 2019 12.44

Denne artikel er tidligere bragt på Fødevareforbundet NNF og bringes på A4 Jobliv i samarbejde med Fødevareforbundet NNF.

Til daglig arbejder 26-årige Dennis Popenda i pakkeriet på Danish Crown i Blans. Men lige for tiden er han på barsel med sin datter Nellie, som kom til verden i september.

- Jeg blev mega glad, da vi opdagede, at min kæreste var gravid. Det er jo et lille mirakel, man får, siger Dennis Popenda.

Det ved han, fordi han også har en treårig datter fra et tidligere forhold. Dengang hun blev født, holdt Dennis 2 ugers fædreorlov, og så var han retur på slagteriet.

- Jeg vidste ikke, hvordan barselsreglerne var og tænkte ikke over, om der var mulighed for at holde mere, siger Dennis, som derfor ikke spurgte sin tillidsrepræsentant eller fagforeningen om det.

Tiden med små børn kommer aldrig igen

Men med den lille ny ønskede Dennis at holde mere barsel.

- Nu, hvor min ældste datter er blevet større, kan jeg se, at tiden, hvor ens børn er små, kommer aldrig igen. Det gælder om at nyde nuet, for når de pludselig er ældre, så savner man dengang, de var helt små, siger Dennis.

Han gik derfor til sin tillidsrepræsentant for at undersøge mulighederne og ringede også til Fødevareforbundet NNF og Udbetaling Danmark.

- Jeg kunne faktisk holde ret meget barsel - endda med næsten fuld løn. Jeg vidste slet ikke, at vi havde så god en overenskomst, siger Dennis og fortsætter:

- Måske er der andre, der heller ikke ved, hvilke muligheder der er? Mange tror måske, at de skal på dagpenge, hvis de skal holde barsel. Men når man stort set får det samme i løn, så skal det økonomiske i hvert fald ikke være en undskyldning, siger Dennis.

Tættere forhold til den lille

Da Nellie blev født, holdt Dennis derfor 2 ugers fædreorlov, og efter en kort periode tilbage på slagteriet gik han på forældreorlov. Han kan mærke en stor forskel på sin 2 ugers barsel og sin længere barsel:

- Jeg har et meget tættere forhold til den lille. Jeg kan fx bedre trøste hende, end jeg kunne med den store, siger Dennis og fortsætter:

- For min ældste datter var hendes mor nummer et, og jeg var nummer to. Selvfølgelig er der stadig situationer med Nellie, hvor hendes mor er nummer et, men slet ikke lige så mange, siger Dennis, som håber, at hans historie kan inspirere andre kommende fædre.

- Det kan virkelig kun anbefales at tage den tid med sit barn, mens det er helt lille, slutter han.

Fakta om Fædreorlov

Efter fødslen har du ret til at holde to ugers fædreorlov med fuld løn. De to uger skal holdes som en sammenhængende periode, med mindre du har aftalt andet med din arbejdsgiver.

Fakta om Forældreorlov

Som forældre har I ret til at holde forældreorlov i 13 uger: 5 uger til mor og 5 uger til far og 3 uger til den ene af jer. Holder en af jer ikke sine 5 uger, bortfalder de.

Betalingen i de 13 uger svarer til den løn, du ville have tjent i perioden - dog max. 177,00 kr. pr. time/ 28.378 kr. pr. måned og fra 1. marts 2019 max 179,00 kr. pr. time/ 28.699 kr. pr. måned.

De 13 uger skal holdes i barnets første år, og du skal give din arbejdsgiver besked senest 3 måneder før.