e20190830135925756_1000
Et godt samarbejde er afgørende for lysten til at blive på den nuværende arbejdsplads, skriver HK/Privatbladet. Foto: Proxyclick Visitor Management System, Unsplash/

Godt sammenhold er afgørende for arbejdspladsen

2. sep. 2019 06.15
Samarbejde og socialt fællesskab på jobbet er vigtige for de ansattes lyst til at blive, viser en ny undersøgelse ifølge HK/Privatbladet. Og når det ikke kører, bliver der ofte peget mod chefen.

Hvis chefer og ledere vil fastholde deres dygtige medarbejdere, er det afgørende at få skabt et godt samarbejde og fællesskab på arbejdspladsen, skriver HK/Privatbladet.

I en ny undersøgelse blandt 1.324 medlemmer af fagforeningen HK/Privat svarer hele 94 procent, at et godt samarbejde mellem kollegerne spiller en vigtig rolle for deres lyst til at blive på arbejdspladsen. Og for 83 procent er det vigtigt med et godt socialt fællesskab.

- Det sociale fællesskab hjælper med at bygge tillid til dine kolleger, og det kan betyde rigtig meget for det faglige samarbejde. Du mistolker langt mindre, og du dobbelttjekker formentlig i mindre grad dine kollegers arbejde, siger Jakob Lauring, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aalborg Universitet, til HK/Privatbladet.

LÆS OGSÅ: Ansatte med alternativt opslag: Søger ny arbejdsgiver

Og når fællesskabet ikke fungerer, peger pilen især i én retning: Chefgangene. 13 procent af de adspurgte mener ikke, de har et velfungerende fællesskab på arbejdspladsen. Og af dem noterer 7 ud af 10 ledelsen som forklaring på det manglende eller begrænsede fællesskab.

- Det kan være udtryk for, at ledelsen ikke i tilstrækkelig grad er i stand til at styrke arbejdspladsens sociale kapital i form af den indbyrdes tillid, den oplevede retfærdighed og det generelle samarbejdsklima, siger Mette Mogensen, adjunkt og ph.d. ved Institut for Organisation på Copenhagen Business School, til HK/Privatbladet:

- Ledelsen har både en stor betydning og et særligt ansvar for at gå forrest, når det handler om at skabe et godt arbejdsfællesskab.

LÆS OGSÅ: Professor: DHL-løb handler om at sammenligne medarbejdere fremfor bundlinje