20200201-095155-L-1920x1080we

Guide:
Sådan indretter du et lovligt hjemmekontor

27. aug. 2020 15.00
Der er lovbestemte krav til dit bord, din stol, lampen og computeren, når du regelmæssigt arbejder hjemmefra, cirka en arbejdsdag pr. uge.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Ganske vist har størstedelen af HK Privats medlemmer igen byttet hjemmearbejdspladsen ud med kontoret. Det viser en Epinion-undersøgelse fra starten af august blandt 1.008 medlemmers om deres arbejdssituation i coronakrisen. Det skriver HK Privat. Heri svarer 17 procent, at de fortsat helt eller delvist arbejder hjemmefra. Mens 51 procent svarer, at de er fuldt ud tilbage på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Lønkompensations-stop: Delejobs skal redde coronaramte virksomheder

Ingen ved, hvordan coronavirussen kommer til at gebærde sig den kommende tid - og om det igen vil komme til at betyde mere hjemmearbejde. Så her får du en guide til, hvilke regler for hjemmearbejdspladser du og din arbejdsgiver skal være opmærksomme på. Corona eller ej.

Bordet skal passe til dig i højden. Bordpladen skal have en størrelse, der passer til arbejdsopgaverne og dit udstyr, og der skal være mulighed for at understøtte armene. For arbejdspladser ved skærm er det væsentligt, at borddybden er tilstrækkelig til, at skærmen kan stå 60-80 cm fra dine øjne. Der er ikke krav om et hæve sænkebord.

Stolen skal passe til dig i forhold til din størrelse, have de nødvendige muligheder for indstilling og kunne reguleres i forhold til arbejdsfunktioner og varierede siddestillinger.

LÆS OGSÅ: Notat afslører: Ansatte i disse brancher er hårdest ramt af corona-ledighed

Arbejdslampen skal lyse op med minimum 500 lux i dit primære arbejdsområde.

Computeren skal have eksternt tastatur og mus, så du undgår at sidde i fastlåste stillinger. Husk det, hvis du har bærbar computer.

Headset med mikrofon er en rigtig god ting at have, hvis I holder onlinemøder, og/eller du taler meget i telefon.

Hjemmearbejdspladsen skal indgå i APV’en

Det er din arbejdsgivers job at sørge for, at du arbejder under sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige forhold. Også når du arbejder hjemme. Men tag selv ansvar. For det særlige ved hjemmearbejdspladser er, at arbejdsmiljøorganisationen og ledelsen ikke har krav på at komme på besøg i dit hjem for at sikre, at arbejdsmiljøet er i orden. Hjemmearbejdspladser skal være en del af arbejdspladsvurderingen (APV).

LÆS OGSÅ: Forsker: Hjemmearbejde er ikke længere kun for de privilegerede

Bevægelse er noget, du skal huske, når du arbejder hjemmefra. Vi har det med at sidde stille længere tid foran computeren og glemme at holde pauser, når vi arbejder hjemme. Gå væk fra computeren, lav udstrækningsøvelser og spadsér en lille tur med jævne mellemrum.

Arbejde og privatliv kan flyde sammen, så hav klare grænser for, hvornår du er på arbejde, og hvornår du holder fri.

Den mest hensigtsmæssige placering af bord, stol og skærm er nærmere beskrevet i BFA Kontors vejledning ”Arbejde ved computer" (Åbner pdf).