_MG_7597__1___1_
Glen Jeppesen er ansat på Sømandshjemmet Hotel Bethel i Nyhavn i København, der er bestyret af Dorte Jensen. Foto: Jobbanken

Jobbanken får hundredvis af psykisk sårbare i job:
'Vi vil nedbryde fordomme'

9. okt. 2020 11.39
Lørdag den 10. oktober markeres Sindets Dag over hele verden. Årets tema er 'Mental sundhed for alle – flere ressourcer, bedre adgang'. A4 markerer dagen ved at beskrive, hvordan den socialøkonomiske virksomhed Jobbanken bidrager til at skaffe psykisk sårbare i job.

Ikke engang corona kan slå Jobbankens jobformidling ned.

Da Mette Frederiksen i marts lukkede landet ned, forsvandt den udfarende beskæftigelsespolitik også. Muligheder for jobtilskud og særlige ordninger frøs til. For Jobbanken svarer det til, at en landmand ikke kan så til kommende høst.

- Under coronaen ringede vi til samtlige 448 kunder, vi havde i job. Under coronaen var der kun 13, der mistede deres job. I dag er vi på 458, hvilket er højere end før coronaen, siger Jobbankens direktør, Birgit Jeppesen.

Hvad er Jobbanken?

Jobbanken er en socialøkonomisk virksomhed, der arbejder med at få primært 'psykisk sårbare' førtidspensionister i beskæftigelse eller uddannelse. Jobbanken er en non-profit NGO og får sine udgifter afholdt over Finansloven.

Socialøkonomisk betyder, at virksomheden driver erhverv med det formål at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål frem for økonomiske formål.

Jobbanken spørger ikke sine 'jobkunder', hvilken diagnose de har men fokuserer på de evner, hvert enkelt menneske rummer.

Arbejdet med at få målgruppen i beskæftigelse eller uddannelse sker ved hjælp af vejledning, undervisning, idræt og netværksaktiviteter. 

Jobbanken samarbejder med over 60 af landets kommuner og godt 3.000 små og mellemstore virksomheder.

Årligt - når der ikke er coronakrise - får Jobbanken mellem 300 og 375 førtidspensionister i job. Der er 1.142 førtidspensionister tilknyttet Jobbanken i et beskæftigelsesforløb, som ønsker at bidrage på arbejdsmarkedet. 

Du kan se mere til Jobbankens virke og hvorfor tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen støtter virksomheden her.

Glen Jeppesen er en af dem, der har beholdt sit job. Han arbejder i dag som receptionist på Sømandshjemmet Hotel Bethel i Nyhavn i København. Han har lagt på kompetencerne ved at tage et kursus i Economics og skal snart på kursus i konflikthåndtering. Opkvalificering der gør, at han kan køre løn til de ansatte og bedre er i stand til at håndtere vanskelige gæster på hotellet. 

Langvarigt kræftforløb

Som tandplejer var Glen Jeppesen selv vant til at behandle patienter i tandlægestolen, men med ét var det ham selv, der havde lægerne bøjet ind over sig.

For godt 20 år siden fik Glen Jeppesen konstateret cancer i tarmen, der siden spredte sig til store dele af kroppen. De næste seks år gik ind og ud af hospitalerne med undersøgelser, behandlinger og operationer, før han fik tilkendt førtidspension.

Jobbet giver mig livskvalitet. Jeg bliver glad af det
Glen Jeppesen, førtidspensionist  og receptionist på Sømandshjemmet Hotel Bethel

Heldigvis endte sygdomsforløbet med en raskmelding otte år senere. Men nu stod han over for en ny udfordring.

- Jeg kunne ikke forlige mig med at gå rundt derhjemme. Jeg trængte til en hverdag med struktur, indhold og at kunne tale med andre mennesker, siger Glen Jeppesen.

Noget at byde ind med?

En dag i bilen på vej til genoptræning i Glostrup hørte Glen Jeppesen en reklame i radioen: 'Er du førtidspensionist, og har du noget at byde ind med?', lød det i reklamen. Det havde Glen.

Samme dag skrev han en sms til Jobbanken. Næste dag ringede de. Han blev indkaldt til samtale, og en måned efter var han ansat på prøve på Sømandshjemmet Hotel Bethel i Nyhavn i København. Tre måneder efter var Glen fastansat.

- Jobbet giver mig livskvalitet. Jeg bliver glad af det, siger han.

Hotel Bethel har siden 2012 været bestyret af ægteparret Poul og Dorte Jensen.

Dorte Jensen var i første omgang noget betænkelig ved at ansætte Glen, fordi de kort tid inden havde en uheldig oplevelse med én, der var ansat på utraditionelle forhold. Men skepsis blev gjort til skamme. I dag er de glade for, at de kaldte Glen ind til en jobsamtale.

Solstrålehistorie

- Glen er en solstrålehistorie. Det lyser ud af ham, at han synes, at det er rart at give en god service. Og de er ellers svære at finde, siger hoteldirektør Dorte Jensen.

Glen Jeppesen er én af Jobbankens såkaldte 'jobkunder', der kommer i job gennem den flittige jobforvalter. Med kontakt til tusindvis af små og mellemstore virksomheder udgør den socialøkonomiske virksomhed et bindeled mellem en stor gruppe danskere, der ellers næsten er opgivet af det etablerede jobcenter-system, og arbejdsgivere, der normalt ikke tænker 'psykisk sårbare', når der skal hyres.

- Vi vil gerne nedbryde nogle af de fordomme,  der er om psykisk sårbare. Så vi kan være med til at skabe et mere rummeligt og velfungerende arbejdsmarked, der tilskynder virksomheder til at tage et socialt ansvar, siger direktør i Jobbanken, Birgit Jeppesen.

I dag er Jobbanken på finansloven og vil gerne endnu længere ud i Danmark med sin jobformidling. Virksomheden er i dag i Herning, Aarhus og København. Odense mangler - og der er nok at gå i gang med, vurderer Birgit Jeppesen

Effekten af Jobbankens arbejde kan ikke blot måles i hvor mange mennesker, de hjælper til en bedre livskvalitet, og virksomheder, der får glade medarbejdere. En kommende evalueringsrapport - endnu ikke offentlig - peger på, at Jobbanken bidrager til et fald i psykiatriske indlæggelser, fald i kriminalitet begået af psykisk sårbare - og at mange tjener penge til at kunne spare op til pensionen.

- Med tiden er det ikke blevet sværere for os at få folk i job. Det er rigtig positivt, og vi oplever mange virksomheder, der tager godt imod os, når vi proaktivt kontakter dem. Mange vil gerne tage et socialt ansvar. Men vi leverer også varen, siger Birgit Jeppesen uden tøven eller forbehold.