andrew-neel-108081-unsplash
Jobskifte er en god lejlighed til at diskutere lønnen. Foto: Unsplash

Jobskifte er bedste mulighed for lønstigning

4. apr. 2019 13.42

Denne artikel er leveret af Ritzau Fokus og bringes på A4 Jobliv i samarbejde med Ritzau. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4 Jobliv. 

Få de gode råd til at tage lønsnakken allerede til jobsamtalen.

For lavt. For højt. For dumdristigt. For uambitiøst.

Det kan føles som at skyde i blinde, når man sidder til jobsamtalen med svedige hænder og bliver spurgt om, hvad man forventer at få i løn.

Men ifølge Louise Theil, som er leder af karrieretelefonen hos fagforeningen HK, bør man finde modet frem og vove pelsen. For der kan være alt at vinde og meget lidt at tabe.

- Jobskift er typisk der, hvor muligheden for det største lønhop er. For det er der, du skifter din kontekst og jobfunktion helt ud, fortæller Louise Theil.

Det gælder, når man søger job i en privat virksomhed, mens det kan se anderledes ud for ansatte i stat, kommuner og regioner, tilføjer hun.

Få styr på hvad du er værd

Inden man går til jobsamtale, kan man lige så godt forberede sig på, at man bliver spurgt, hvad man forventer at få i løn.

Og så skal man på forhånd have forberedt, hvad man vil svare. Sådan lyder rådet fra Bella Lea Buono, som er chefkonsulent i fagforeningen Djøfs rådgivningscenter.

- Man skal sørge for, at man ikke bliver taget med bukserne nede. Det oplever vi desværre, at der er mange, der gør. Så har de typisk fået givet et for lavt udspil, og så er det rigtig svært at få hevet op efterfølgende. Så man skal undersøge sin markedsværdi inden, siger Bella Lea Buono.

Det kan man gøre ved at kontakte sin faglige organisation og få indsigt i lønstatistik for tilsvarende stillinger.

Bella Lea Buono foreslår også, at man kan forhøre sig i sit netværk, hvis der er andre, der har lyst til at tale åbent om løn.

Til samtalen bør man vente med at snakke løn, til arbejdsgiveren selv bringer det på banen.

For det gælder først og fremmest om at finde ud af, om der er et match.

Men når arbejdsgiver tager initiativ til at tale løn, foreslår Bella Lea Buono, at man selv tager teten og giver det første udspil.

- Man er langt bedre stillet, hvis man selv melder ud i første hug. Ellers ser vi ind i mellem, at det ender for lavt, i forhold til hvad man kunne have fået, fortæller hun.

Bliver man spurgt om, hvad man tjener i sit nuværende job, er det en afvejning, om man skal sige det åbent.

- Nogle gange skifter man jo job, fordi man gerne vil have noget mere ansvar og sætte nogle andre kompetencer i spil.

- Og der vil det gode svar være, at man synes, det er mere relevant at tale om, hvad man er værd i den nye stilling, råder Bella Lea Buono.

Læs også: Få eksperternes taktik til uopfordrede ansøgninger

Et sidste godt råd fra karrierevejleder Louise Theil er, at man ikke betragter sin lønforhandling ved ansættelsessamtalen som lukket.

- Man kan prøve at åbne op for lønsnakken ved at sige: "Hvad siger I til, at vi starter her, og så snakker vi løn igen om et halvt år?". Så kan man prøve hinanden af, og man får en chance for at komme ind og vise sit værd.

- Så sender man også et signal om, at det er okay, at jeg starter her, men om et halvt år, når jeg sidder godt i stolen og har leveret, så tænker jeg, at vi kigger på lønnen igen, siger Louise Theil.

/ritzau fokus/