20130811-132444-L-1920x1280we
Aftalen, der spænder et sikkerhedsnet ud under selvstændige og freelancer, får rosende ord med på vejen af to fagforbund. Foto: Arkiv

Journalister og sangere efter hjælpepakke:
Vores stemmer er blevet hørt

TEMA: Corona i Danmark
20. mar. 2020 12.40
Regeringen præsenterede torsdag en aftale, der skal holde hånden under dansk økonomi og særligt selvstændige og freelancere. Aftalen glæder formændene for Dansk Journalistforbund og Dansk Artist Forbund.

- Glædelig, nærmest bevægende.

Sådan lyder reaktionen fra Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund og repræsenterer 18.300 medlemmer inden for journalistik, medier og kommunikation.

- En stor del af vores medlemmer er selvstændige, freelancere og kombinatørere, der har mere eller mindre faste ansættelser. Og med dagens aftale (torsdagens, red.) er der foreløbigt spændt et sikkerhedsnet ud under netop dem, siger Tine Johansen.

LÆS OGSÅ: 10 mand om en håndsprit og klamme festivaltoiletter: Murersjak kigger langt efter coronasikkerhed

Reaktionen kommer på baggrund af gårsdagens pressemøde i Finansministeriet, hvor alle Folketingets partier med finansminister Nicolai Wammen (S) i spidsen præsenterede en aftale, der skal holde hånden under dansk økonomi.

Aftalen indeholder en række initiativer, der samlet set skal hjælpe lønmodtagere af alle slags og virksomheder gennem den coronastorm, der i øjeblikket truer den danske økonomi.

Aftalen betyder blandt andet, at selvstændige og freelancere, der oplever mere end 30 pct. nedgang i omsætningen som konsekvens af COVID-19-virus, modtager en kompensation fra staten svarende til 75 pct. af omsætningstabet - dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned. Det svarer til den lønkompensationsordning, der er blevet aftalt med arbejdsmarkedets parter.

Aftalen gælder også selvstændige uden CVR-nr. og løber foreløbig fra 9. marts og frem til 9. juni.

Sikkerhedsnet under selvstændige ...

Foruden kompensationen til selvstændige og freelancere hæfter Tine Johansen sig særligt ved den del af aftalen, der betyder, at lediges dagpengeanciennitet sættes på pause frem til 9. juni.

- I de sidste par dage er der rigtig mange af vores medlemmer, der har meldt sig ledige i deres a-kasse. De ser ind i en fremtid, hvor der ikke er så mange stillinger at søge, så derfor er jeg rigtig glad for, at deres dagpengeperiode bliver sat i bero i tre måneder, siger Tine Johansen og fortsætter:

- Begge dele - både kompensationen og dagpengene - betyder, at vores medlemmer, der siden i torsdags har kunnet se deres ordrebøger tynde ud og se frem til en periode uden indtægter, nu har fået et sikkerhedsnet.

Aftalen betyder, at kunstnernes arbejdspladser ikke dør, og det ville være det mest katastrofale, der kunne ske
Lena Brostrøm Dideriksen, formand, Dansk Artist Forbund

Glæden over aftalen deles af formanden for Dansk Artist Forbund, Lena Brostrøm Dideriksen. Sammen med sine medlemmer har hun de seneste dage gået og håbet på en økonomisk hjælpepakke til netop selvstændige og freelancerne.

- Den periode uden indtægter, som mine medlemmer kunne se frem til, havde været fuldstændig katastrofal. Med denne aftale får de en tiltrængt håndsrækning. Så de er lettede, og jeg er lettet, siger Lena Brostrøm Dideriksen, der repræsenterer 1.400 sangere, musikere og andre optrædende kunstnere.

... og spillesteder og teatre

Lena Brostrøm Dideriksen sender samtidig ros i retning af Kulturministeriet og kulturminister Joy Mogensen (S), 'der er kommet på banen' og har lyttet til kunstnernes stemmer.

- Nu er ministeriet blevet gjort opmærksom på, hvordan arbejdsmarkedet for kunstnere fungerer. Jeg håber, at vi kan fortsætte dialogen, så vi i fremtiden kan gøre vilkårene endnu bedre for de udøvende kunstnere, siger Lena Brostrøm Dideriksen.

Ligeledes glæder hun sig over kompensationen og dagpengene, men hun peger også på den del af aftalen, der betyder, at virksomheder kan få kompensation for deres faste udgifter.

- Spillesteder og teatre er sårbare, når de har en måned uden omsætning til at dække udgifterne. Aftalen betyder, at kunstnernes arbejdspladser ikke dør, og det ville være det mest katastrofale, der kunne ske. Det er rigtig positivt for hele fødekæden, fra spillested til sanger, siger Lena Brostrøm Dideriksen.

Begge fagforbund undersøger nu, om der er nogle af deres medlemmer, der ikke er dækket af den nye aftale. Hvis det er tilfældet, vil de gøre aftalepartierne opmærksom på det, så der kan handles på det.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan styrer du din pensionsopsparing bedst under coronakrisen

Derudover er begge forbund i gang med at klarlægge, præcis hvordan deres medlemmer skal forholde sig, så man bedst muligt kan rådgive dem efter de nye muligheder og regler.