Kvinde boost din pensionsopsparing

2617
7. mar. 2019 18.01

Kvinder, der bliver skilt, når de nærmer sig pensionsalderen, vil typisk stå dårligere økonomisk end mænd.

I hvert fald viser Danmarks Statistik, at kvinders pensionsopsparing i 2017 var gennemsnitligt 24 procent mindre end mænds.

Og selv om det går den rigtige vej - i 2014 var tallet 27 procent - bør flere kvinder tænke mere langsigtet, mener forbrugerøkonom Carsten Holdum fra PFA.

- I det moderne Danmark tager kvinderne uddannelse og skaber karriere. Men alligevel ser vi, at summen af det, kvinder ejer, er mindre, siger han.

Det er primært et problem, hvis man har levet i parforhold med fælles økonomi, men går fra hinanden, forklarer forbrugerøkonomen.

I dag ender omtrent halvdelen af alle ægteskaber i en skilsmisse.

Helt generelt kan flere kvinder blive bedre til at tage ansvar for deres økonomiske situation, mener Desirée Ballegaard, der er direktør og finansiel rådgiver i det uvildige rådgivningsfirma Financial Confidence.

- Og når det nu er sådan, at kvinder lever længere end mænd, så bør de også bliver bedre til at lade formuen arbejde for dem, siger hun.

Kvinder er nemlig overordnet set gode til at spare op, men knap så gode til at få pengene til at formere sig, mener hun.

- Man skal overveje at investere de penge, man ikke skal bruge inden for en kort tidshorisont. Jo længere tid man har, før man skal bruge sine penge, des større risiko kan man tillade sig at tage, siger hun.

Det er Carsten Holdum enig i. Han anbefaler, at man tager et kig på sin risikovillighed.

- Når vi beder vores kunder tage stilling, oplever vi oftest, at kvinder går ned i risiko, mens mænd går op, siger han.

Og det er fint, hvis det er sådan, man har det bedst, fastslår han.

Men er man langt fra pensionsalderen og villig til at risikere tab på den korte bane for til gengæld at have en chance for at vinde noget på den lange bane, bør man overveje at investere op mod 100 procent af sin pension i aktier, siger han.

Når man nærmer sig pensionsalderen, bør man nedsætte sin risikovillighed, råder både han og Desirée Ballegaard.

Hun anbefaler videre, at man tage en snak med sin partner om, hvordan man er stillet økonomisk.

- Man skal tale om, hvad der er vigtigt, rimeligt og værdigt for en - nu og i fremtiden, siger hun.

Det kan være snakke om karriereønsker, hvem der tager barsel eller måske går på deltid for at have mere tid med børnene - og om nogen skal indbetale mere til de forskellige opsparinger, man har, forklarer hun.

I sidste ende er det nemlig alle valg, der kan have betydning ens økonomiske fremtid.

Hvis man vil have en mere ligelig fordeling af pensionsmidlerne, foreslår Carsten Holdum, at man får lavet et juridisk dokument, der fastslår, at man er lige godt stillet ved en skilsmisse - også i forhold til pensionsmidler.

- Eller man kan sige, at der skal indbetales lige meget. Differencen kan for eksempel tages fra husholdningsbudgettet, siger forbrugerøkonomen.

/ritzau fokus/