Lykketoft blev Sformand af pligt

12. nov. 2007 12.28
bEkslederneb Syv politiske partier havde andre ledere under valgkampen i 2005. De tidligere frontfigurer fører i dag valgkamp fra sidelinjen eller har trukket sig helt tilbage. Mød dem her. I dag: Mogens Lykketoft.pa hrefhttp:avisen.dkmimijakobsen041107.aspx Mimi Jakobsen har lagt CD i gravenabra hrefhttp:avisen.dkmariannejelved041107.aspx Folk opfatter mig stadig som Marianne Jelvedabra hrefhttp:avisen.dkvalg241007.aspx Andre afsnit i interviewserien om eksledernea

Det var først og fremmest pligt og ansvarsfølelse, der fik Mogens Lykketoft til at overtage formandsposten for Socialdemokraterne efter Poul Nyrup Rasmussen i 2002.

Men efter kun én valgkamp, hvor Socialdemokraterne fik et historisk dårligt valg med kun 25,8 procent af stemmerne - det laveste i 100 år - overlod Mogens Lykketoft roret til en anden.  

- Jeg synes, jeg gjorde det så godt, jeg kunne. Jeg synes ikke, at vilkårene var særlig gode, men du skal forstå, at for mig var det i den fase af mit liv mere en forpligtelse end en ambition at være leder for Socialdemokratiet.

Det er tiende gang, Mogens Lykketoft fører valgkamp til Folketinget, og han savner overhovedet ikke at stå i spidsen for partiets valgkamp.

- Jeg har en meget mere entydig glæde ved at lave det, jeg har lavet siden; at være udenrigsordfører. Jeg har prøvet så meget i min tid, og det, jeg har været gladest for at være, var udenrigsminister, så jeg er glad for posten som udenrigsordfører, siger Mogens Lykketoft, der i denne valgkamp har krævet en tilbundsgående undersøgelse af Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Den tidligere S-formand kalder den nye socialdemokratiske udfordrer, Helle Thorning-Schmidt, for en stærk kommunikator, og han har indfundet sig med rollen som ex-formand.

- Det har jeg overhovedet ingen problemer med, og hvis jeg havde det, skulle jeg til at skrubbe af. Det er på mange måder en lettelse, og jeg har også det syn på politik, at man skal kunne skifte arbejdsområder og funktion og indordne sig under andre i spidsen. Jeg er meget glad for, at jeg kan være med og bidrage med råd og dåd, siger Mogens Lykketoft, der nyder ikke at skulle turnere landet tyndt i en kampagnebus og tænke over hvert eneste skridt og ansigtstræk.

Et samlet parti
Under valgkampen i 2005 blev Mogens Lykketoft undervejs træt af at kommentere de mange dårlige meningsmålinger, og han kritiserer, at medierne ikke skrev om det politiske indhold.

- Sidst - må man nok indrømme i dag - var alle enige om, at valget var afgjort på forhånd, og det gav om muligt en selvforstærkende profeti, siger den tidligere S-formand.

Udover dårlige meningsmålinger blev Socialdemokraterne dengang også ramt af intern kritik midtvejs under valgkampen. Blandt andre Svend Auken sagde ti dage før valget i 2005, at mange var i tvivl om, hvorvidt Socialdemokratiet stod ved sine holdninger, og han efterlyste en klar strategi over for kvinder i servicejob. Selvom Auken understregede, at han bakkede op om Lykketoft som formand, skabte det uro i partiet midtvejs i valgkampen. Men denne gang har partiet stået samlet, siger Mogens Lykketoft i dag.

- Jeg mener også, at alle vi andre har bidraget mere entydigt, end nogen gjorde sidst og prøvet at hjælpe til at gøre det til en succes, siger han og glæder sig over, at denne valgkamp har mindre præg af en præsidentvalgkamp - og at der er blevet plads til at tale om Socialdemokraternes valgtema: Velfærd i stedet for skattelettelser.

- Jeg har aldrig været så optaget af form som af indhold. Det kan være et handikap i nogle sammenhænge - det var det åbenbart sidst, siger han.  

Fogh er en kylling

Ved sidste valgkamp stillede Lykketoft op til store haldueller med Anders Fogh foran flere tusinde vælgere. Denne gang har statsministeren afvist at møde Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt til duel foran publikum.

- Jeg synes, at han er en kylling. De store halmøder har været en sjov og god tradition i de danske valgkampe. De mobiliserer vælgerne, og hvis man skal engagere så mange som muligt, skal der også være lidt sjov og ballade i valgkampen. Det var fornøjeligt, husker Mogens Lykketoft.  

Efter Socialdemokraternes valgnederlag tog Lykketoft fuldt ud ansvaret på sine skuldre og meddelte allerede på valgaftenen, at han ville træde tilbage fra formandsposten i en tale, der fik flere socialdemokrater til at knibe en tåre.

- Jeg havde meget lang tid forud i mit hoved gjort klart, hvad jeg ville, men det kan man i sagens natur ikke tale med nogen om. Man er nødt til at kæmpe det sidste, selvom man godt ved, at det måske ikke går, siger Lykketoft.

faktaboks

Mogens Lykketoft

Valgt ind i Folketinget i 1981

Formand for Socialdemokraterne 2002-2005 

Skatteminister 1981-1982, finansminister 1993-2000 og udenrigsminister 2000-2001 

Cand.polit fra Københavns Universitet i 1971 

Født 9. januar 1946 i København