Interview:
'Jeg var i chok'

Jens-Arne_s__rensen-besk__retjpg
- Det var en smertelig erkendelse. Jeg var midt i 50'erne, og det gav ingen mening at begynde på en ny uddannelse, siger Jens-Arne Sørensen, der som 53-årig blev opsagt fra Dagbladet Information efter 12 år og indså, at der intet arbejde var derude. Foto: Privatfoto
16. sep. 2019 08.00
De var alle i 50’erne, da arbejdet forsvandt. Anne Lea Landsted, Jens-Arne Sørensen og Steen Ramsgaard genopfandt sig selv i en helt anden branche.

Masser af undskyldninger

Anne Lea Landsted. Pr-foto.

For et par år siden begyndte jeg at overveje, hvad jeg skulle gøre med resten af mit liv.

Jeg nærmede mig 60 år og havde det meste af min karriere arbejdet som selvstændig journalist for skrevne medier, radio og TV og elskede det.

Nu måtte jeg erkende, at jeg ikke længere kunne leve af at være freelancejournalist, fordi honorarerne i årenes løb var faldet i takt med, at priserne på alt andet steg.

På grund af min alder var udsigten til et fast job heller ikke den mest lovende.

LÆS OGSÅ: Lars Hjortshøj: 'Når jeg har fri går jeg rundt med skyld og skam'

- Du skal være rejseleder, foreslog en jævnaldrende freelance-kollega, der selv havde et bijob som rejseleder i Sydafrika, hvor han havde boet og arbejdet som korrespondent i mange år, indtil han heller ikke længere kunne leve af det.

Han fortalte, at det rejsebureau, han arbejdede for, manglede rejseledere til Cuba og opfordrede mig til at ringe.

Min første indskydelse var, at det kan jeg ikke finde ud af.

Jeg havde ganske vist besøgt Cuba, men det var mange år siden. Desuden var mit spanske blevet lidt rustent med årene.

Undskyldninger havde jeg masser af.

- Vissevasse, sagde min ven og kollega.

- Du er journalist, selvfølgelig kan du finde ud af det. I øvrigt sker der jo ikke noget ved at ringe, sagde han.

Det havde han ret i. Desværre havde rejsebureauet lige fået kabalen til at gå op, så de havde ikke længere brug for rejseledere til Cuba, men bureauet opfordrede mig til at sende mit CV - ”for man ved jo aldrig,” som det blev udtrykt.

Dagen efter ringede bureauet og spurgte, om jeg kunne rejse til Cuba et par uger senere. En rejseleder var sprunget fra i sidste øjeblik.

Jeg var journalisten, mens jeg forberedte mig, men rejseleder så snart jeg satte foden på landjorden
Anne Lea Landsted, rejseleder og journalist

Jeg læste alt om Cuba, interviewede kolleger, der havde været korrespondenter i Cuba og lyttede til spansk fra morgen til aften.

I flyet på vej derover var jeg så heldig at komme til at sidde ved siden af en europæer, der havde boet i Cuba i mange år.

Jeg var journalisten, mens jeg forberedte mig, men rejseleder så snart jeg satte foden på landjorden igen.

Det blev starten på en helt ny karriere, hvor jeg i dag supplerer indtægterne fra min freelance-virksomhed med ture for foreløbig to rejsebureauer.

Næste år kan jeg føje endnu et til mit rejse-CV, når jeg skal lede en 14 dages højskole i Vietnam.

Konceptet Globus Højskole er udviklet af min gode veninde og tidligere kollega i Danmarks Radio, Anna-Katrin Nørgaard. Og vi er langt fra de eneste 50 plus journalister, der har skiftet karrieren som reportere og tilrettelæggere ud med guidede ture. 

'Jeg var i chok' 

Jens-Arne Sørensen. Privatfoto.

Journalist Jens-Arne Sørensen var 53 år, da han i 2016 sammen med to kolleger blev opsagt fra dagbladet Information efter 12 år som redaktionssekretær og fungerende forsideredaktør.

Han fik en anselig fratrædelsesgodtgørelse, som han blandt andet brugte på at rejse verden rundt i fire måneder.

Han regnede ikke ned, at det ville blive noget problem at finde et nyt job, når han kom tilbage i julen 2016. 

På CV'et stod der både korrespondent i Spanien for Ritzau, presseansvarlig hos JuniBevægelsen i Europa-Parlamentet i Bruxelles og Jyllands-Posten, TV 2 og Information. 

- Jeg er fagligt ret godt funderet og havde masser erfaring. Desuden taler jeg seks sprog flydende, siger Jens-Arne Sørensen.

Han skrev og sendte 64 ansøgninger på 12 måneder og blev kaldt til én samtale. Et vikariat, som han ikke fik. Det var i 2017. 

- Jeg var i chok, siger han.

Jens-Arne fik lidt småjobs hist og pist, men ikke nok til, at han kunne leve af det overhovedet.

Efter nogen selvransagelse måtte han indse, at han nok heller aldrig kom til det igen.

Hans tid som journalist var forbi.

Det var en smertelig erkendelse. Jeg havde brugt fem år på en uddannelse, jeg ikke længere kunne leve af
Jens-Arne Sørensen, rejseleder, tidligere journalist

Faget havde på kort tid ændret sig drastisk, og han kunne ikke honorere krav om SoMe-optimering og digital videoredigering. Han var nødt til at finde noget andet at bruge sin faglighed på.

- Det var en smertelig erkendelse. Jeg havde brugt fem år på en uddannelse, jeg ikke længere kunne leve af. Jeg var midt i 50'erne, og det gav ingen mening at begynde på en ny uddannelse. Desuden havde jeg heller ikke råd til det. Jeg måtte prøve at genopfinde mig selv med den erfaring, jeg allerede havde i bagagen, siger Jens-Arne Sørensen.

Få de bedste historier fra A4 Arbejdsliv i din indbakke

Mens han var ansat på Dagbladet Information, havde han brugt noget af sin ferie på at arbejde som rejseleder i Iran, og der fandt han ud af, at han ikke alene brændte for det, men at han også var god til det og fandt det både sjovt og givende.

Som journalist var han hurtig til at sætte sig ind i nye emner, analysere og formidle i et sprog, alle kunne forstå, så sidste år traf han en vigtig beslutning. 

- Jeg besluttede mig for at stoppe efter 25 gode år som journalist, og det skete uden bitterhed. Jeg har været ufattelig privilegeret og haft nogle skønne professionelle oplevelser og gode arbejdspladser, men det er slut nu, og det har jeg det fint med, siger Jens-Arne Sørensen.

Jeg har været ufattelig privilegeret og haft nogle skønne professionelle oplevelser og gode arbejdspladser, men det er slut nu, og det har jeg det fint med
Jens-Arne Sørensen, rejseleder, tidligere journalist

I dag elsker han at være rejseleder og at være på farten.

- Jeg vil sige, at det nærmest er det bedste, der er sket for mig. Der bliver sat pris på min grundighed, mine ideer, min humor og min fortælleevne,  siger Jens-Arne Sørensen, der i dag er fast tilknyttet et rejsebureau med kulturrejser til mere udsædvanlige destinationer.

Balkan tur retur


Steen Ramsgaard. Pr-foto.


Steen Ramsgaard arbejdede i mange år som udlandskorrespondent på TV-Avisen, hvor han blandt andet dækkede Balkan-krigen i 1990'erne.

I 2007 blev han fyret i en af de store sparerunder i Danmarks Radio. Han var 54 år, men fandt hurtigt et nyt job som pressechef i Beredskabsstyrelsen.

Så let gik det ikke, da han knap fem år senere igen blev fyret i en sparerunde. Et nyt forsvarsforlig betød, at der skulle spares 11 procent, og det gik ud over ham.

Jeg var netop fyldt 59. Det gjorde en kæmpeforskel, så jeg opgav på forhånd at få et fast job.
Steen Ramsgaard, rejseleder og journalist

- Jeg var netop fyldt 59. Det gjorde en kæmpeforskel, så jeg opgav på forhånd at få et fast job. Jeg søgte en enkelt stilling og fik at vide, at jeg var kommet videre til anden runde, men hørte så ikke mere, fortæller Steen Ramsgaard.

Han blev selvstændig og ernærede sig som skrivende journalist, indtil han i 2016 fik problemer med skulderen og måtte melde sig syg.

Han var på det tidspunkt gammel nok til at gå på efterløn, men slet ikke klar til det.

Samme år udkom hans bog om krigen på Balkan, ”Krigen i Europas baggård”, som ikke alene fik gode anmeldelser, men også kom til at bane vejen for et karriereskift.

Tegn et gratis og uforpligtende prøveabonnement til A4 Arbejdsliv

- En uge efter at min bog var udkommet, ringede et rejsebureau med speciale i rejser til blandt andet Balkan og spurgte, om jeg ikke havde lyst til at lede en tur til Balkan, Bosnien og Kroatien for 75 mennesker.

Steen Ramsgaard havde aldrig været rejseleder før, men syntes det lød spændende.

- Så jeg tog afsted, og det gik rigtig godt. Jeg fik gode evalueringer og endte med at have 58 rejsedage for bureauet i 2017 og næsten tre gange så mange i 2018, siger Steen Ramsgaard.

Rejselivet har altid ligget dybt i mig, og jeg savnede det, da jeg stoppede på TV-Avisen
Steen Ramsgaard, rejseleder og journalist

På en rejsemesse løb han ind i en freelancekollega, som tog ham med over på en rejsestand, der serverede gode drinks.

Men det viste sig ikke at være det eneste gode. Rejsebureauet manglede en, der kunne lede en rejse til Oman. 

- Kan du det?, blev jeg spurgt. Jeg svarede, at jeg havde været i Oman i 1987 sammen med Uffe Ellemann-Jensen, da han var udenrigsminister, og jeg selv ansat som journalist på Politiken. ”Fint, turen er din”, svarede han.

Siden fulgte rejser til Sydafrika og Kaukasus, og endnu et rejsebureau har hyret ham som rejseleder.

I dag lever Steen Ramsgaard af at være rejseleder sammen med foredrag og lidt freelanceartikler.

LÆS OGSÅ: 'Mange oplever at deres job er blevet mere spændende'
 
- Mine problemer med skulderen gør, at jeg ikke kan arbejde ret længe ad gangen med tastatur og mus. Men det er perfekt. Rejselivet har altid ligget dybt i mig, og jeg savnede det, da jeg stoppede på TV-Avisen. Nu får jeg både styret min rejselyst og brugt min faglighed som journalist, siger Steen Ramsgaard.