anne_marie_630_350
Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl vurderer, at mange flere ansatte vil få mulighed for at arbejde hjemmefra i fremtiden. Foto: Foto: Kåre Viemose

Fire HK'ere efter nedlukning:
Hjemmearbejde giver mere frihed

TEMA: Corona i Danmark
24. jun. 2020 13.50
Da coronapandemien ramte, blev vi med ét kastet ud i en ny hverdag og fik øjnene op for de digitale værktøjers potentiale. Det har fået mange til at tage deres arbejdsliv op til revision. Særligt hjemmearbejde står højt på ønskelisten blandt HK’ere, og det er da også noget, vi vil se meget mere af i fremtiden, spår fremtidsforsker Anne-Marie Dahl.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Da coronavirussen ramte Danmark, blev det arbejdsliv, som mange af HK Privats medlemmer har kendt i årtier, ændret fra den ene dag til den anden. Spisebordet blev til arbejdsbord, og kontakten med chefer og kolleger foregik pludselig via headset og digitale programmer med sjove navne, som har eksisteret i flere år, men som de færreste brugte som et dagligt arbejdsværktøj. 

LÆS OGSÅ: Coronakrisen har sat socialrådgivere fri: Det har givet gode menneskelige resultater

Om udviklingen siger fremtidsforsker Anne-Marie Dahl til HK Privat:

- Under nedlukningen blev der pludselig kastet lys over de digitale løsningers enorme potentiale, da vi alle fra den ene dag til den anden blev tvunget til at bruge dem. En udvikling, der normalt vil tage måske 10 år, før den ville være slået rigtig igennem, skete pludselig på et par dage, siger Anne-Marie Dahl.

HK Privat har talt med fire medlemmer om det nye arbejdsliv. Her kan du læse om deres erfaringer med at arbejde hjemmefra:

Michael Curran

Foto: Kåre Viemose

'Vi er blevet bragt tættere sammen som familie'

Under coronakrisen har it-supporter Michael Curran opdaget, at han kan være lige så effektiv, når han arbejder hjemme. Den sparede transporttid har givet mere tid til familien.

- Som IT-supporter har jeg haft ekstra travlt arbejdsmæssigt under coronakrisen. Selv om jeg også før corona har haft mulighederne for at løse tingene hjemmefra, har jeg foretrukket at løse tingene fra min pind på kontoret i indre København. De seneste måneder har dog vist mig, at jeg ikke behøver gå på kompromis med kvaliteten af mit arbejde, fordi jeg arbejder hjemme. Og brugerne har set, at hjælpen fungerer lige så fint via skærm og remote sessions som ansigt til ansigt. Den største uventede gevinst har dog været den ekstra tid med min familie.

- Med tre teenagedrenge på 16, 17 og 18 år, der normalt fylder en halv lejlighed hver, og en lille datter på 2 år, har vi gennem de seneste måneder lært at give plads til hinanden - og lært at tage pladsen til arbejdet. Det nytter ikke noget, at den ene sidder og synger højlydt, samtidig med at en anden har en mundtlig prøve. Og så er det fantastisk, hvordan mit bånd til min datter er blevet styrket.

- Jeg er ikke længere den far, der er væk, fordi han arbejder hele tiden, som de ældste desværre har oplevet det, men derimod ham, der lægger puslespil om og om igen. Det ville jeg ikke have haft tid til i vores hverdag, som den så ud før, selv om jeg har arbejdet mindst lige så hårdt de sidste måneder.

- Det er også den bonus, som vægter højere end noget andet i mine overvejelser om at fortsætte med at arbejde hjemmefra et par gange om måneden, så jeg har mulighed for at hente hende tidligt indimellem, når vi får en mere almindelig hverdag igen.

Ulla Strøm Nordenhoff

Foto: Kåre Viemose

'Jeg vil sove mere i min egen seng'

Arbejdsmiljøkonsulent Ulla Strøm Nordenhoff vil klare flere møder digitalt i stedet for at køre landet tyndt.

- Som arbejdsmiljøkonsulent har jeg siden 2013 haft bankens eneste officielle hjemmearbejdsplads. Jeg har bare slet ikke fået den brugt i det omfang, det var planen. Med 105 filialer har jeg brugt 90 procent af arbejdstiden på at være rundt i hele landet.

- Jeg skal besøge alle filialer fysisk mindst én gang om året for blandt andet at foretage lovpligtige arbejdsmiljøbesøg, udarbejde APV’er og sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø og en ambitiøs sundhedsstrategi med en lang række konkrete tilbud om motion. Det har udviklet sig mere og mere. Jeg vil rigtig gerne være med i mange ting, men det har så også betydet flere møder og flere overnatninger ude. Ved årsskiftet lavede jeg et nytårsforsæt om at prioritere mit arbejdsliv anderledes. Alting fortsatte dog som før, indtil corona ramte landet.

- Det er ikke arbejdstiden ude rundt omkring i landet, jeg er ked af, men al den fritid, jeg bruger væk fra hjemmet. Med alderen er behovet for at være i hjemlige omgivelser blevet større. Jeg har virkelig nydt at være en del af de små dagligdagsting i familien og have tid i hverdagen sammen med mine børn og børnebørn. Jeg er meget social, og jeg har i den grad også savnet at komme ud til mine kolleger. Men jeg har de seneste måneder samtidig oplevet, hvor meget energi jeg får, når jeg er hjemme og kan være mig selv på en anden måde. Uanset hvor mange gange jeg har sovet på Glostrup Park Hotel, vil jeg stadig altid være gæst.

LÆS OGSÅ: Læger har oplevet store fordele under coronaperiode: 'Har helt klart givet et bedre arbejdsmiljø'

- Det, at jeg er blevet langt bedre til at benytte de digitale muligheder som for eksempel Teams og Skype, gør, at jeg nu og fremover kan og vil tilrettelægge min arbejdsdag anderledes. Jeg vil fortsætte med at holde de møder, jeg kan, digitalt, og når jeg så skal rundt til filialerne, for det skal jeg i høj grad stadig - alle 105 filialer skal fortsat have mindst et besøg årligt - så skal jeg blive bedre til at holde fast i, at det skal passe ind i min egen kalender.

- Før har jeg været for flink til at sige, 'ja, okay, så bliver jeg i København en dag ekstra', hvilket har medført en overnatning ude, i stedet for at jeg kunne komme hjem til min familie. Det betyder alligevel mere for mig, end jeg lige troede, at sove i min egen seng.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen

Derfor er det godt at kunne arbejde mere hjemmefra

I kølvandet på coronakrisens første bølge har HK Privat spurgt sine medlemmer om gevinsterne ved at kunne at arbejde mere hjemmefra: 

Arbejdsro ............................................................... 76 pct.                                                                                                 

Spare transporttid ........................................... 55 pct.

Større effektivitet .............................................. 36 pct.

Mere tid sammen med min familie ....  12 pct.

Slippe for visse kolleger.................................   3 pct.

Slippe for chefen ................................................   1 pct.

Note: Tallene summer sammenlagt ikke til 100 procent, fordi de 1.099 respondenter havde mulighed for at sætte to kryds.

Kilde: Epinion for HK Privat, juni 2020

Elena

Foto: Kåre Viemose

'Nu vil vi være papirløse'

Indtil coronakrisen har det været nødvendigt for kunderådgiver Elenna Juuliie Nielsen at komme ind på kontoret for at arbejde. For al viden hos Boligselskabet Viborg var arkiveret i ringbind og sagsmapper. Nu er en del blevet digitaliseret, og mere vil blive det. Det har både givet en meget mere effektiv arbejdsproces og muligheden for at arbejde hjemmefra.

- Før corona har vi ikke kunnet arbejde hjemmefra, fordi vi har været afhængige af at kunne slå op i fysiske mapper i forbindelse med udlejningsopgaver. Her samlede vi de opsagte boliger, som vi var i gang med at udbyde, så vi hver især hurtigt kunne få overblik over sagen.

- Vi er jo vanemennesker, og det har fungeret fint for os sådan, men corona tvang os til at finde nye løsninger, så vi fortsat kunne løse vores opgaver, selv om vi fysisk sad forskellige steder. Derfor er alt materialet nu digitaliseret via blandt andet excel-ark, som vi alle har fælles adgang til.

- Det har givet en langt mere effektiv arbejdsproces samtidig med, at det giver mulighed for et mere fleksibelt arbejdsliv. Vi arbejder nu frem mod at blive helt papirløse og er derfor også i gang med at overføre de digitale løsninger til en række af vores andre udlejningsopgaver.

- Vi har endnu ikke lavet faste aftaler omkring hjemmearbejde, men der er blevet lagt op til, at det vil være en mulighed fremadrettet. Jeg har selv en dreng på 8 år. Det at kunne arbejde hjemmefra giver mig mulighed for fortsat at kunne bidrage, selv om jeg er nødt til at blive hjemme, hvis han for eksempel er forkølet, eller skolen er lukket. Førhen betød det, at mine kolleger skulle løbe stærkere, eller jeg selv havde en bunke opgaver, når jeg kom tilbage.

- Det at arbejde hjemmefra de seneste måneder har også fået mig til at reflektere over de forskellige måder at have travlt på. På kontoret bliver jeg kontaktet af andre hele tiden, kunder kommer ind ad døren, en kollega har et spørgsmål osv.

- Derhjemme er jeg i langt højere grad herre over, hvornår jeg tager imod input fra andre og kan derfor også arbejde effektivt på en anden måde. Jeg er et meget socialt menneske, så jeg kan slet ikke undvære kontakten med andre - det er det, der giver mig energi og overskud - men jeg er blevet overrasket over, hvor godt jeg faktisk også har fundet mig tilpas med at arbejde alene.

Magnus

Foto: Jeppe Carlsen

'Jeg har fået mere frihed i de enkelte opgaver'

For Magnus Thielsen, der er visuel designer i JP/Politikens Hus A/S, har det skabt et kreativt frirum at kunne arbejde hjemmefra uden at blive kigget over skuldrene tidligt i den kreative proces. Han håber på, at muligheden er kommet for at blive.

- Selv om jeg har et digitalt job, som sagtens kan løses hjemmefra, har det været nyt for mig at arbejde hjemme under nedlukningen. Særligt den større stemme jeg har haft i mine grafiske opgaver, i kraft af at jeg ikke har siddet fysisk sammen med min leder og mine kolleger, har jeg oplevet som meget positiv. Som fastansat har jeg pludselig bevæget mig ind i den måde, freelancere arbejder på, med mere selvstændighed og mindre styring af opgaverne.

- Det har været sundt for mig, men jeg tror også, det har været sundt for min leder, for mine kolleger og organisationen i det hele taget. Nogle gange bliver man nødt til at slippe tøjlerne lidt for så at se tingene falde på plads på en ny måde.

- Vi har de sidste måneder vist, at vi kan arbejde sammen på mange flere måder og nå meget mere, end vi på forhånd troede var muligt, samtidig med at den større grad af autonomi i de enkelte opgaver har gjort, at vi er nået ud med vores ting steder, vi ikke har været før.

- Det har sat tanker i gang om, hvordan jeg kan tilrettelægge mit arbejdsliv fremover, så jeg får lavet en klar skillelinje mellem, hvornår jeg er på kontoret, og hvornår jeg arbejder på et projekt, hvor det giver bedst mening, at jeg til at starte med sidder alene med det derhjemme, inden det bliver bragt videre i en større gruppe. På den måde vil vi kunne få bragt den frihed, der følger med den fysiske distance, med videre fremadrettet.

- Jeg har allerede forsøgt at bringe det op undervejs, og der er stor enighed om, at vi har fået tingene til at køre godt på trods af corona og travlhed, og at det vil være et kæmpe plus at skubbe vores arbejdsliv mere i den retning. Når det er sagt, er der selvfølgelig stadig nogle antagelser, der skal gøres op med, og tanker, der skal vendes, i forhold til hvordan vi får tilrettelagt det bedste arbejdsliv for alle.