Den nye ferielov er først og fremmest en fordel for nyuddannede og andre nye på arbejdsmarkedet, fordi de ikke som i dag skal vente helt op til halvandet år, før de kan begynde at holde betalt ferie. Foto: Unsplash

Ny ferielov: Sådan rammer den dig

2. sep 2019
Sommerferien er over os. Men snart bliver reglerne om ferie helt anderledes, end du kender det. Fra 1. september 2020 får vi ny ferielov. Det får betydning for dig allerede i år.

Denne artikel er oprindeligt bragt på serviceforbundet.dk og bliver publiceret på A4 Nu som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4 Nu. 

Artiklen blev første gang bragt dem 18. juni.

Sommerferien er slut for de fleste, og jobbet fylder sikkert mere end ferietankerne. Men måske bør du også afsætte tid til at se nærmere på den nye ferielov. For fra i dag bliver tingene nemlig vendt lidt på hovedet.

Med hjælp fra Serviceforbundet får du her de vigtigste punkter.

’Top Gear’ kommer til Danmark

Først og fremmest bliver ferieåret ændret til at gå fra 1. september til 31. august. Med den nye ferielov indfører man et nyt princip, som kaldes ”samtidighedsferie”. Det betyder, at man optjener og afvikler ferien på samme tid over en periode på 12 måneder.  Det er dog aftalt, at man kan afholde ferien i en periode på 16 måneder dvs. indtil 31. december samme år. 

Man optjener som i dag 2,08 dages ferie hver måned, man er ansat.

Den nye ferielov er først og fremmest en fordel for nyuddannede og andre nye på arbejdsmarkedet, fordi de ikke som i dag skal vente helt op til halvandet år, før de kan begynde at holde betalt ferie.

Sådan mærker du den nye ferielov
Du vil mærke den nye ferielov allerede i år, fordi der kommer en overgangsordning fra 1. september 2019. 

Indtil 1. september i år fortsætter alt, som du kender det: Du afholder den ferie, som du har optjent i 2018 fra 1. maj 2019 til 31. april 2020, ligesom du plejer.

Men allerede 1. januar 2019 er der startet en overgangsordning: Du optjener ferie fra 1. januar til 31. august 2019, som du afholder året efter fra 1. maj til 30. september 2020 (overgangsferieåret).

Men 1. september i år sker det nye: De feriepenge, du optjener de næste 12 måneder, indefryses, indtil du går på pension. 

Og fra 1. september 2020 er meget nyt: Her begynder de nye regler om samtidighedsferie. Du kan begynde at afholde din ferie samme år, som du optjener den. Ja faktisk samme måned, hvis du vil. Du kan ovenikøbet tage ferie på forskud, hvis du kan aftale det med din arbejdsgiver. 

De 7 vigtigste ting, du skal vide om den nye ferielov

  1. Din pensionsopsparing vokser med et års feriepenge.
  2. Nye på arbejdsmarkedet får ret til ferie med det samme og skal ikke vente op til 16 måneder.
  3. Du kan holde ferie på forskud og modregne i det indeværende ferieår til og med august.
  4. Du får mulighed for at fordele din ferie over 16 måneder og stadig overføre til næste ferieår.
  5. Planlæg din efterårsferie i 2020. Gem feriefridage eller overfør feriedage fra den gamle ferielov.
  6. Kan du ikke holde din ferie på grund af sygdom eller barsel, bliver din ferie overført og ikke udbetalt som i dag.
  7. Feriefridagene i din overenskomst bliver ikke ændret med den nye lov. Det er noget fagforeningerne først skal forhandle med arbejdsgiverne om ved overenskomstforhandlingerne.

Du får en ny ”pensionsopsparing”
De feriepenge, du har optjent fra 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver sat ind i en særlig fond, som du først får, når du forlader arbejdsmarkedet eller går på pension. 

Det sker for at undgå, at du ellers ville have ret til dobbelt ferie ved overgangen til den nye ferielov 1. september 2020, fordi du fra dette tidspunkt både ville optjene og kunne afholde ferie efter reglerne i den nye ferielov og samtidig have optjent noget ferie, og måske endnu ikke afholdt den pr. 1. september 2020, efter reglerne i den gamle ferielov.

Din arbejdsgiver indsætter dine feriepenge i en fond under Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som har det lange navn ”Lønmodtagernes fond for tilgodehavende feriemidler”. Fonden forvalter dine penge, indtil du går på pension, og dine penge forrentes hvert år.

Din arbejdsgiver har dog mulighed for at udskyde indbetalingen til fonden, indtil du skal gå på pension. Det skyldes, at virksomheden i overgangsåret vil have dobbelt udgift til ferie til alle ansatte. Ved at give mulighed for at udskyde indbetalingen til fonden, tager man altså hensyn til økonomien i den virksomhed, hvor du er ansat. Men du skal ikke være bekymret for dine penge. Hvis virksomheden går konkurs, er du sikret pengene i fonden. 

Få svar på alle dine spørgsmål om ferie og den nye ferielov under artiklen på serviceforbundet.dk