20051102-170917-4-1920x1240we
Smmenhængen mellem natarbejde og kræft ikke handler om manglende søvn, men mere om forstyrrelser af døgnrytmen og lyspåvirkninger om natten, lyder det fra forsker. Arkivfoto. Foto: Carl Redhead/Ritzau Scanpix

Ny forskning:
Denne form for arbejde øger risikoen for kræft

23. aug. 2019 06.11
Arbejder du om natten, kan det sandsynligvis give kræft, konkluderer en international ekspertgruppe.

Hver nat er rengøringsassistenter, reddere, brandfolk, sikkerhedsvagter, servicemedarbejdere, sygeplejersker, læger og andre faggrupper på arbejde, mens de fleste andre sover.

Og det er ikke sundt at arbejde om natten. Det kan sandsynligvis føre til flere former for kræft, lyder konklusionen fra en international ekspertgruppe med 27 forskere fra 16 lande under verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningscenter, IARC, der har genvurderet, om natarbejde er kræftfremkaldende.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er det tætteste, som vi kan komme på at sige, at natarbejde giver kræft. Uden at kunne sige det med 100 procents sikkerhed, siger seniorforsker Johnni Hansen, Kræftens Bekæmpelse.
Mændene er kommet med i risikogruppen

Han forsker i natarbejde, døgnrytmeforstyrrelser og kræft og har siddet med i ekspertgruppen, hvis konklusion er blevet offentliggjort i en artikel i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology.

Eksperternes konklusion var den samme, da IARC i 2007 sidst vurderede natarbejdes betydning for kræft.

- Men dengang gjaldt det kun kvinder og brystkræft. Nyere forskning tyder på, at natarbejde også kan give prostatakræft og kræft i tyk- og endetarmen. Dermed er mænd, der arbejder om natten, også kommet med i risikogruppen, siger Johnni Hansen til Fagbladet 3F.

Han påpeger, at sammenhængen mellem natarbejde og kræft ikke handler om manglende søvn, men mere om forstyrrelser af døgnrytmen og lyspåvirkninger om natten.

- Fra naturens side er vi biologisk indrettet til at stå op, når det er lyst og gå i seng, når det er mørkt. Lys om natten narrer vores hjerner til at tro, at det er dag, siger Johnni Hansen.

- Og problemet er, at vores celler hovedsagligt bliver genopbygget og repareret om natten. Så hvis leveren tror, at det er aften, og andre organer tror, at det er dag, bliver der kaos i kroppen. Det kan være en af forklaringerne på, hvorfor natarbejde sandsynligvis giver kræft, siger Johnni Hansen.

Ifølge de seneste tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) undersøgelse “Arbejdsmiljø og Helbred 2018” arbejder 7,5 procent af den beskæftigede del af den danske befolkning om natten. Enten ved at have fast natarbejde eller skiftende arbejdstider, der omfatter natarbejde.

Anne Helene Garde er professor ved NFA og har også siddet i ekspertgruppen bag artiklen i det videnskabelige tidsskrift.

- Siden 2007 er der kommet flere, nye studier af natarbejde og kræft af høj kvalitet. Undersøgelserne er baseret på studier af kræft hos mennesker med natarbejde. Og på sammenhænge mellem skiftende døgnrytmer og ændringer i den normale lys-mørke cyklus og kræft hos dyr, siger Anne Helene Garde.

- Men undersøgelserne siger ikke noget om, hvor meget natarbejde, der skal til, før mennesker får kræft. Eller hvordan man kan tilrettelægge natarbejde, så man minimerer risikoen, understreger hun.

Ekspertgruppens konklusion betyder, at natarbejde fortsat vil være placeret på WHO’s liste under Gruppe 2A, der omfatter påvirkninger, der sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker.