2640

Prioritér dine pauser på jobbet

8. jan. 2019 09.49
En pause på 10-15 minutter efter halvanden times arbejde er optimalt i forhold til at genvinde koncentrationen. Men en pause kan også bare være to minutter, hvor man kigger ud ad vinduet, fastslår en ekspert. Rejser man sig op i pausen, bliver koncentrationen yderligere skærpet.

Denne artikel er leveret af Ritzau Fokus og bringes på A4 Job i samarbejde med Ritzau. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4 Job. 

Rejs dig op og kig ud af vinduet i et øjeblik. Sæt dig så ned igen. 

Hvis januar ikke ser ud til at blive din mest effektive måned, så er der gode nyheder til dig. Man bliver nemlig mere effektiv, hvis man prioriterer og insisterer på at holde pauser.

Tager man ikke løbende afbræk fra arbejdsopgaverne, daler koncentrationen, produktiviteten og kreativiteten, uden at man vinder mere tid.

Kører man nonstop på, tager opgaverne længere tid at løse, understreger erhvervspsykolog Janne Skakon, forsker ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.

- Vi skal have mulighed for at koble fra opgaver, som er kognitivt krævende, for at vende tilbage med fornyet kraft. Hjernen skal have mulighed for et hvil og for at restituere - også for at undgå stress, siger hun.

Forskning peger på, at en pause på 10-15 minutter efter halvanden time er optimalt i forhold til at genvinde koncentrationen, men en pause kan også bare være to minutter, hvor man kigger ud ad vinduet, fortæller Janne Skakon.

Læs også: Giv hovedet ro i januar

- Behovet for pauser kommer dog også an på, hvilken type opgave man arbejder med, da der er forskel på, hvor krævende og komplekse opgaverne er, siger hun og uddyber:

- Når vi for eksempel arbejder med nye ting, opleves opgaverne mere krævende, og vi har brug for pauser, fordi vi hurtigere kører træt. Pauser hjælper til at holde fokus, finde løsninger og komme tilbage på sporet frem for at arbejde ud ad skæve tangenter.

Fysisk aktivitet og fællesskab hjælper

Rejser man sig op i pausen, bliver koncentrationen yderligere skærpet.

- Fysisk aktivitet øger blodcirkulationen og blodgennemstrømningen i hjernen og kan være med til, at vi ser tingene på nye måder. Afbrækket bidrager til idéer og løsninger, siger Janne Skakon.

Varierer man de mere komplekse arbejdsopgaver med ting, man har rutine i, kan det også give en form for lettere kognitiv pause.

- Derfor kan det være ret hensigtsmæssigt at planlægge en varieret arbejdsdag, men der er ingen regel uden undtagelse, siger Janne Skakon.

- Hvis vi arbejder med noget, der kræver flow, er det ikke hensigtsmæssigt at springe for meget rundt mellem opgaver, for så vil det tage længere tid at komme tilbage til det, der er vigtigt at koncentrere sig om.

Prioriterer man pauser sammen med kolleger, er det også trivselsoptimerende.

- Pauserne kan skabe den sociale lim på en arbejdsplads. Den sociale sammenhængskraft stiger, og det kan også forebygge konflikter.

- Kolleger lærer hinanden bedre at kende, og af og til får man også talt om noget arbejdsmæssigt, som kan bidrage til opgaveløsningen på en nemmere og mere fleksibel måde end at forsøge at løse det selv. Potentielt konfliktstof kan blive vendt, så man forebygger, at det udvikler sig til en stor ting.

Fakta: Effektive afbræk

- Spis ikke frokost foran computeren.

- Hvis arbejdsforholdene og området er til det, så hold pauser i grønne omgivelser - pauser er mest givende dér. 

- Hvis arbejdsforholdene tillader det, kan mindfulness eller en powernap være en effektiv pause, der efterfølgende bidrager til koncentrationen. 

- En lønmodtager med en daglig arbejdstid på mere end seks timer har ret til en pause af en passende længde, for at pausens formål tilgodeses.

Kilder: Janne Skakon, retsinformation.