soundboks_3
Virksomheden Soundboks håber at skabe bedre kommunikation mellem medarbejderne med en anderledes indretning af kontoret. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Eksperter:
Corona vil vende op og ned på indretningen af din arbejdsplads

TEMA: Corona i Danmark
1. jun. 2020 10.21
Iris-scanninger, ingen håndtag og færre kvadratmeter per ansat. Tre eksperter giver deres bud på, hvordan danske arbejdspladser kommer til at se ud efter coronakrisen.

Når du om fem år bevæger dig indenfor i bygningen, hvor du arbejder, kommer du til at bruge dine hænder meget mindre, end du gør i dag.

Du kommer hverken til at hive i dørhåndtag, trykke på elevatorknapper eller åbne døren til toilettet.

Inden længe vil danske arbejdspladser blive kontaktløse i et omfang og tempo, vi ikke har set før, og det skyldes først og fremmest coronakrisen.

LÆS OGSÅ: Forsker: Fremover vil arbejdspladsen minde om et fængsel

Frygten for smittespredning og endnu en nedlukning af Danmark og resten af verden vender i øjeblikket op og ned på arbejdspladser og kontorer med nye krav til håndhygiejne, afspritning af mus, tastaturer og skriveborde, ingen fysisk kontakt og god afstand til kollegerne.  

- Vi kommer til at trykke så lidt på knapper som overhovedet muligt, og efter coronakrisen vil vi have endnu større fokus på at bygge intelligente kontorbygninger med alt, hvad vi kan gøre for at undgå at røre bygningen, siger Lene Becker, adm. direktør hos konsulentvirksomheden LAIKA Rumdesign, som designer arbejdsrum for nogle af landets største virksomheder. 

Kloge bygninger

Det bliver altså mange steder slut med at skubbe til døre, taste koder og trykke på kaffeautomater, og når du møder ind om morgen, er det ikke et id-kort, men din iris, der bliver scannet, og fungerer som 'nøgle' til bygningen.

Bygningen ved i øvrigt også, hvilket møde du skal til, og den sørger for, at elevatoren stopper og sætter dig af på den rigtige etage.

- Der er mange ting, vi gerne vil bestemme selv, når vi er på arbejdspladsen, men der er også mange ting, vi er lige glade med. For eksempel at lyset tænder på toiletterne automatisk, så vi ikke skal røre ved noget, siger Lene Becker.

Vi kommer i langt mindre grad til at være på arbejdspladsen hele tiden, og det betyder, at vi ikke får brug for så mange kvadratmeter per ansat 
Peter Holdt Christensen, lektor, CBS.

Ifølge Peter Holdt Christensen, der er lektor ved CBS og forsker i den fysiske indretning af arbejdspladser, vil coronakrisen betyde, at arbejdspladserne skifter ham, og at de fysiske rammer vil ændre sig.

- Vi kommer i langt mindre grad til at være på arbejdspladsen hele tiden, og det betyder, at vi kommer til at dimensionere arbejdspladsen anderledes, og at vi ikke får brug for så mange kvadratmeter per ansat. Måske vil vi kun planlægge at bygge kontorplads til 50 procents indmøde, siger Peter Holdt Christensen.    

Ny og smidig teknologi

Den omvæltning stiller også nye krav til, hvordan lokalerne bliver indrettet, mener han.

- Rummene skal indrettes, så man fornemmer, at man er til stede, selvom man arbejder hjemmefra. Vi kommer til at have skærme hængende på væggen, som viser de hjemmearbejdende, og hvor de samtidig kan følge med på arbejdspladsen, så hjemmearbejdende kolleger ikke føler sig isoleret, siger Peter Holdt Christensen.

Virtuelle møder kommer også til at spille en nøglerolle fremover, fordi færre ansatte vil vælge at arbejde på samme tid på arbejdspladsen, og det kræver både en ny type mødelokaler og ny teknologi.

Det forudser Paulette Christophersen, der er partner og arkitekt hos PLH Arkitekter med speciale i kontorindretning.

- Vi  skal designe nye møderum, hvor deltagerne både kan være fysisk og virtuelt til stede, uden at det går udover kvaliteten af ideudviklingen og gruppedynamikken, siger hun.

- Det kræver, at man kan designe en teknologi, der er så smidig, at de virtuelle mødedeltagere kan mærkes og opleves på lige fod med de fysiske mødedeltagere via lyd og billeder. Det er afgørende for at kunne skabe en god gruppedynamik med dem, som ikke er til stede fysisk, siger Paulette Christophersen.