20220313-000055-L-7218x4812ma
Kvinder har ikke de samme muligheder som mænd for at gøre karriere i musikbranchen, viser undersøgelse. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ny undersøgelse:
Kvinder har sværere ved at gøre karriere i musikbranchen end mænd

25. mar. 2022 09.00
Arbejdsforholdene i musikbranchen er generelt usikre og uregulerede, og det har især negative konsekvenser for kvinder, viser ny undersøgelse.

Kvinder i musikbranchen møder markant flere arbejds- og karrieremæssige barrierer sammenlignet med mænd. 

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse med titlen "Hvorfor er der så få kvinder i musikken?".

Undersøgelsen, der også peger på en udbredt sexisme i musikbranchen, er udført af Analyse & Tal og Kvinfo på vegne af musikorganisationerne Koda, Dansk Live, JazzDanmark, Snyk, ROSA og Tempi.

LÆS OGSÅ: Fortsat uro på Arken: Medarbejdere anklager direktør for ledelsessvigt

Arbejdsforholdene i musikbranchen er generelt usikre og uregulerede, men undersøgelsen viser, at det især har negative konsekvenser for kvinder - både i forhold til psykisk belastning og manglende juridiske rettigheder.

Derudover oplever de kvindelige musikere også i langt højere grad grænseoverskridende adfærd og seksuel chikane i forhold til deres mandlige kolleger. Således har 64 procent af kvinderne oplevet én eller flere former for grænseoverskridende adfærd i deres arbejde i løbet af de seneste fem år, mens tallet for mændene er 44 procent. Og hvor de mandlige musikere oplever, at den uønskede seksuelle chikane oftest kommer fra publikum, oplever kvinderne, at det ofte kommer fra personer, som har direkte indflydelse på deres karriere.

- Det er helt uacceptabelt, at det skal være så meget sværere at være kvinde end mand i musikbranchen. Det kan vi ikke leve med hverken som branche, som arbejdsgivere, som kollegaer eller som organisationer, og derfor kalder undersøgelsen resultater på, at alle aktører i musikbranchen må og skal tage et ansvar nu, siger Kodas forperson, Niels Rønsholdt, i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen anbefales det blandt andet, at musikbranchen styrker de juridiske rettigheder i forhold til graviditet og barsel. Ligesom der peges på, at man bør understøtte en kultur uden krænkelser og seksuel chikane.

- Vi vil skabe reelle forandringer, og selvom mange af os i musikbranchen allerede er i gang og har været i gang i noget tid, skal vi danne og fastholde et bredt og varigt samarbejde, siger leder i JazzDanmark, Eva Frost.

Hun fortæller, at man blandt andet vil følge op på undersøgelsen med et Diversity LAB, hvor centrale aktører vil mødes for at omsætte viden og anbefalingerne fra undersøgelsen til konkrete løsninger.