edi-libedinsky-711483-unsplash
Mange børneliv er i dag proppet med aktiviteter og aftaler. Børns Vilkår råder derfor til, at I husker at lave ingenting i ferien. Foto: Unsplash

Stressfri ferie:
Husk at lave ingenting

11. apr. 2019 10.46
Mange børneliv er i dag proppet med aktiviteter og aftaler. Børns Vilkår råder derfor til, at I husker at lave ingenting i ferien.

Legeaftaler, lange skoledage og fritidsaktiviteter mandag, onsdag og lørdag.

Mange børneliv er i dag spækket med aktiviteter og gøremål. Det gælder også i ferierne, hvor destinationerne bliver stadig mere eksotiske, og oplevelserne kan bookes med et klik på nettet.

Børns Vilkår råder derfor til, at I også husker at lave ingenting nogle af dagene.

- Som forælder behøver man ikke være så bange for, om der sker nok. For når vi taler med børnene på Børnetelefonen, kan vi høre, at de har allermest brug for voksne, som har tid, siger Bente Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår.

Så hvad end ferien går mod nordlige eller sydlige himmelstrøg - eller I bare skal være hjemme - så indlæg pauser, hvor I ikke skal noget stort, råder hun.

- Så I har tid til at spille spil, finde sten på stranden, snakke eller bage nogle pandekager, siger Bente Boserup.

Tid til kedsomhed og samtale

Man skal ikke være bange for, at ungerne keder sig. For det er ofte der, de gode idéer og snakke opstår, siger hun. Og samtidig er det ofte et privilegie for børnene at have god tid.

- Hver dag skal de ud af døren tidligt om morgenen, og der er måske lidt stress på. De skal gå til alt muligt, og de er i skole længe, siger Bente Boserup og tilføjer:

- Så de skal lige vænne sig til, at de ikke behøver at skynde sig, og at de godt kan sidde med nattøj på og spise morgenmad i en time.

Hvis I sænker tempoet, opstår der ofte rum til nogle helt andre snakke end i hverdagen, siger seniorkonsulenten.

- De snakke får I ikke, når du kommer stresset hjem fra arbejde, skal til at lave mad og siger: "Hvordan går det?". For der kan barnet godt se, at du har ikke tid til at høre efter, siger hun.

Det betyder ikke, at I skal ligge på sofaen hver dag i vinterferien, understreger hun. Men tal med børnene om, hvad de gerne vil lave. Og måske kan I hver især i familien vælge én ting, I gerne vil.

- Det kan godt være, at der er nogle ting, hvor børnene siger, at det gider de ikke. Men det er også en del af at være på ferie sammen, at man indretter sig efter hinandens behov, siger Bente Boserup.

Hun råder også til, at I lægger tablets og telefoner på hylden i ferien, og måske kun har en times skærmtid om dagen.

For selv om børnene måske protesterer, så opstår der et andet nærvær, når I alle sammen kigger op fra skærmen.

- Nogle børn kan ikke huske, hvordan det er ikke at have en tablet, siger Bente Boserup og fortsætter:

- Så der kan det være en god idé at sige, at ferie betyder også pause fra tablets og telefoner.

Læs også: Undgå at din stress smitter af på børnene

/ritzau fokus/

FAKTA: Travle og stressede børn

- Antallet af børn, der bliver diagnosticeret med stress, er steget, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

- Kortvarig stress er ikke i sig selv farlig, men på sigt kan det medføre udvikling af en række sygdomme.

- Samtidig har mange voksne svært ved at slippe jobbet på ferien, og 65 procent tjekker mail eller laver andet arbejdsrelateret i ferien.

- Psykiatrifonden råder til, at du afsætter tid til nærvær og samvær med barnet, så barnet ikke føler, at du er utilgængelig.

Kilder: Psykiatrifonden, Sundhedsdatastyrelsen, Videncenter for Arbejdsmiljø.