IMG_20200130_103710_resized_20200218_021056348
60-årige Torben Nielsen opfordrer andre ledige seniorer til at benytte sig af seniornetværk i jagten på et nyt job. Foto: Ivan Mynster

Sent sporskifte:
60-årige Torben fandt job gennem seniornetværk

9. maj 2020 11.30
Efter 28 år som redaktør fik 60-årige Torben Nielsen nok af sit job, men via et seniornetværk lykkedes det ham at komme tilbage i arbejdstøjet.

Igennem 28 år arbejdede 60-årige Torben Nielsen som redaktør på en række forskellige forlag. Men i 2017 fik han nok, da han ikke længere magtede at tilbringe sine aftener og weekender med at få gjort tidsskrifter klar, læse korrektur og rette kommaer til langt ud på aftenen.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Beskæftigelsen hos seniorer skyder i vejret

- Hvert eneste år har jeg haft 74 deadlines , som skulle overholdes. Jeg spurgte mig selv, hvad fanden det egentlig er, jeg går rundt og laver i mit liv, siger Torben Nielsen og tilføjer:

- Du laver nogle avancerede tidsskrifter, som, hvis du er rigtig heldig, bliver læst af 50 personer. Så jeg spurgte mig selv, om det virkelig var det, som jeg ville bruge min tid på. 'Nej, det gider jeg ikke'. Niks. Nu prøver jeg noget andet. Set i bakspejlet vidste jeg faktisk ikke helt, hvad jeg var ved at kaste mig ud i.

Sent sporskifte i karrieren

Før og under corona-krisen kunne en række ældre danskere blive nødt til at skifte job og/eller fag. Er du en af dem, ligesom Torben Nielsen? I så fald hører A4 gerne fra dig for evt. at skildre dine erfaringer med sporskiftet. Også hvis det gælder at finde job via netværk.

Ifølge nye tal for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) bliver danskere på 60 år og ældre ikke værre ramt af ledighed end yngre danskere. Du kan følge de aktuelle ledighedstal her.

Sammen med sin hustru, der arbejder som direktionssekretær i en nicheafdeling i en bank, gjorde han sig henover sommeren 2018 store overvejelser om et sent karriereskifte. Det var dog ikke en nem beslutning, da den også krævede grundige overvejelser om parrets økonomiske situation.    

Kommunen mener selv, at de er gode til at få folk i job, men jeg kunne ikke bruge dem til noget som helst. Det var som om, at de var mere interesserede i at sætte kryds i deres Excel-ark og sige, at vi nu havde haft en samtale. 
Torben Nielsen

- Jeg er så heldig stillet, at jeg har en kone, som har et utrolig godt job. Vi regnede ud, at vi rent privatøkonomisk kunne holde til at køre det show i to år, uden at vi skulle til at sælge hus eller andet, siger Torben Nielsen:

- Så jeg sagde til mig selv. Nu prøver jeg at springe ud fra timetervippen, og så ser vi, om jeg slår mig, når jeg lander. Jeg havde været i mit seneste job i 17 år og var den ældste dreng i klassen. I efteråret 2017 troede jeg naivt, at jeg ville have fundet et nyt job i løbet af et halvt år.

Mødet med systemet var en skuffelse

Men efter et helt år havde han ikke haft held til at finde sig et nyt job. Det var på trods af, at han efter eget udsagn mobiliserede hele sit netværk og snakkede med 'Gud og hver mand' for at gardere sig mod at lande i et sort hul.

Der var heller ingen hjælp at hente på det lokale jobcenter. Tværtimod var det Torben Nielsens oplevelse, at han blev mødt af et system, der ikke havde en anelse om, hvad de skulle stille op med ham. 

- Kommunen mener selv, at de er gode til at få folk i job, men jeg kunne ikke bruge dem til noget som helst. Det var som om, at de var mere interesserede i at sætte kryds i deres Excel-ark og sige, at vi nu havde haft en samtale, siger han. 

I første omgang blev han tildelt en jobrådgiver, som han ikke fik det store ud af. Det var årsagen til, at han valgte en anden rådgiver, der hjalp ham med at få kontakt til en virksomhed, som beskæftiger sig med det grønne område. Via jobcentrets erhvervskontrakt sendte Torben Nielsen en ansøgning og sit CV til virksomheden. Og et par uger senere henvendte han sig til jobcentret for at høre, om der var kommet svar.

Men det var der til hans store skuffelse ikke. 

- Hvis jeg sender mit CV, så forventer jeg i det mindste, at de svarer, at det ikke blev til noget. Så der blev jeg lidt irriteret. Det førte til, at jeg spurgte mig selv, hvad jeg ellers kunne gøre udover at bruge mit netværk og rende rundt til kaffemøder alle mulige steder, siger han. 

Blev påvirket af mange hak i selvtilliden 

Efter et års ledighed tog han kontakt til Senior Erhverv Hovedstaden. Her kunne Torben Nielsen efter eget udsagn lynhurtigt mærke, at der var en klangbund, som gjorde, at han kunne komme til at fungere i fællesskabet. Derfor valgte han at deltage i et informationsmøde, som udmøntede sig i, at han kom med i en gruppe i netværket.

Han forklarer, at det drejede sig om netværkets største gruppe med virksomhedskontakter, der hvert år tager ud for at banke på døren hos cirka 500 forskellige virksomheder med henblik på at skabe et match mellem den ledige senior og en potentiel arbejdsgiver. 

- Det gode ved netværket var, at man tog hånd om hinanden. Det var ikke sådan, at man fik lov til at sejle i sin egen sø, siger han.

LÆS OGSÅ: Klumme: Fordomme om seniorer på arbejdsmarkedet holder ikke i virkeligheden

Hos Senior Erhverv Hovedstaden gør man brug af en database med oplysninger om netværkets medlemmer, som virksomhederne kan anvende til at finde potentielle kandidater til ledige job. En del af konceptet går nemlig ud på, at netværket inden for 48 timer reagerer på henvendelser fra virksomhederne ved at sende CV'er ud for de medlemmer, som var i spil til jobbet.

Men netværket hjalp også Torben Nielsen med at genopbygge selvtilliden, der havde lidt et knæk som følge af de jobafslag, han fik i løbet af det første år som arbejdsløs.  

- Tre måneder i arbejdsløshedskøen kan pille selvtilliden ud af enhver. Hvis folk bliver isoleret, så mister de selvtilliden. Hver gang man modtog et afslag, føltes det som et lille hak i selvtilliden, siger han og tilføjer: 

- Nogle gange søgte jeg tre eller fire job om ugen. Når man så havde fået mange hak i selvtilliden, begynder det at påvirke en. I princippet bliver man jo kasseret på et mentalt plan.

Udnyttede sine kontakter på det groveste

Set fra Torben Nielsens perspektiv er det helt afgørende, at man ikke bærer rundt på nederlagene alene. Derfor opfordrer han andre i samme situation til at finde nogle fællesskaber eller netværk, hvor de kan støtte sig op ad andre ledige.

Nogle gange søgte jeg tre eller fire job om ugen. Når man så havde fået mange hak i selvtilliden, begynder det at påvirke en. I princippet bliver man jo kasseret på et mentalt plan.
Torben Nielsen

I takt med, at han havde gået ledig i længere tid, oplevede han nemlig også, at det blev sværere og sværere for ham at mobilisere og holde sit netværk i gang. I hans øjne skyldes det, at de fleste netværk er baseret på en balance, hvor man hele tiden giver og tager fra hinanden.   

- Men til sidst bliver man en af dem, som tager hele tiden uden at give noget tilbage. Jeg stod i en situation, hvor jeg følte, at jeg trak på mit netværk uden at give noget igen. Jeg udnyttede alle mine kontakter på det groveste og havde trævlet hele min forfatterdatabase igennem, forklarer han.

Efter et år hos Senior Erhverv Hovedstaden lykkedes det dog endelig for Torben Nielsen at finde sig et nyt job hos sekretariatet i Lungeforeningen, som er en patientforening. Her er han med til at drive foreningen ved at udføre opgaver som medlemshåndtering og rådgivning, men nogle gange går dagen med administrative opgaver og mødearrangementer. Derudover har han mange års erfaring som handyman på bagen, hvilket også kommer hans nye arbejdsplads til gode.

- Hvis noget går i stykker, der er forefaldende arbejde, eller der skal skaffes nye kontorstole, er det mig, som tager mig af det. Og det trives jeg med, siger han. 

Fakta om Senior Erhverv Danmark

Senior Erhverv er et landsdækkende frivilligt netværk for arbejdsliv til seniorer. Netværkets formål er at skabe de bedste betingelser for seniorers egen jobsøgning, samt de bedste vilkår for seniorers egen indsats for at genvinde et arbejdsliv.

På landsplan findes der 22 selvstændige og lokale netværk, som typisk vil kunne modtage op til 250.000 kroner om året i støtte fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). De er organiseret som foreninger med egen generalforsamling, bestyrelse og struktur.

De 22 lokalnetværk samarbejder regionalt om erfaringsudveksling og landsdækkende om fælles kursusvirksomhed, målformuleringer, IT-Iøsninger og PR-arbejde. Samarbejdet støttes af en landskoordinator, udpeget af STAR. Eksternt samarbejder Senior Erhverv lokalnetværkene med kommuner, a-kasser og andre deltagere i jobformidlingen.

Lokale Senior Erhverv netværk er typisk bygget op om opgaver med henblik på: 

  • Virksomhedskontakt
  • Medlemsservice
  • Funktioner som IT og PR
  • Administration

Alle aktiviteter i lokalnetværkene beror på medlemmers frivillige indsats. Aktiv indsats i Senior Erhverv kræver ikke tilladelse af jobcenter eller a-kasse.

Kilde: Senior Erhverv