201908160837525920_1000
Sensommeren er højtid for jobskifte. Men tænk over, om jobtypen overhovedet passer til dig, råder ekspert. (Arkivfoto) Foto: Stephane Mahe/Reuters

Vælg job efter dine karaktertræk

19. aug. 2019 09.00
Mange glemmer at tænke over, om jobtypen overhovedet matcher deres karaktertræk, før de søger stillingen.

Det er ikke ligegyldigt, om du er ansat på en offentlig eller privat arbejdsplads - eller i en ny eller gammel virksomhed.

En analyse fra rekrutteringsvirksomheden People Test Systems viser nemlig, at typen af arbejdsplads og dine personlige karaktertræk går hånd i hånd.

Og folk med samme uddannelse kan trives vidt forskelligt, alt efter hvilken type arbejdsplads de lander på.

Eksempelvis vil der være stor forskel på at være offentligt eller privat ansat med samme uddannelse, fortæller Torben Tolstøj, der er direktør i People Test Systems, som udvikler test til brug i rekruttering.

- Vores test viser, at folk, der er offentligt ansat, i højere grad vægter empati og diplomati højt på arbejdspladsen. Og mange angiver, at det er vigtigt at være upartisk over for kollegerne, siger Torben Tolstøj.

Hos privatansatte er det andre karaktertræk, der træder frem i testen.

- Privatansatte angiver typisk, at de er mere risikovillige. De har oftere behov for at have indflydelse og træffe beslutninger selv, siger Torben Tolstøj.

Den viden kan være en fordel, når du søger job.

For dataene viser blandt andet, at selv om eksempelvis ingeniører har gået på samme uddannelse, så søger de vidt forskellige jobtyper afhængigt af deres karaktertræk.

Her kan det være en hjælp i jobsøgningen, hvis du på forhånd skriver ned, hvilke fem værdier der er allervigtigst for dig i et job, siger rekrutteringskonsulent Morten Ballisager, der er direktør i konsulenthuset Ballisager.

Hvis ro og regelmæssighed er nummer ét, skal du måske ikke søge et job, hvor det er et krav, at du trives med omskiftelighed.

Det er også vigtigt at tænke over ambitioner.

- Nogle lever deres liv gennem arbejdet, mens andre lever uden for arbejdstiden - eller på trods af arbejdet, siger Morten Ballisager.

Samtidig trives nogle bedst med de samme opgaver i længere tid, mens andre har behov for variation eller at stige i graderne.

- Her ser jeg ofte et mismatch, hvor medarbejderen vil have mere ansvar på sigt, mens virksomheden ikke påtænker det - eller omvendt, siger Torben Tolstøj.

Arbejdspladsens størrelse er et tredje parameter, du bør overveje i forhold til din personlighed.

Tænk over, om du trives i et lille team, hvor du kan sætte dagsordenen og påvirke beslutningerne, eller om du trives bedre i et stort team, hvor arbejdet er mere struktureret eller defineret på forhånd.

- Nogle trives som den lille fisk i en stor sø, mens andre vil være en stor fisk i en lille sø, siger Torben Tolstøj.

/ritzau fokus/