202009091347365920_1000
PLUS PFS Vind jobkampen over dine unge konkurrenterDet er ikke kun den ældre del af befolkningen, der går med bekymringer i forhold til at komme ind på jobmarkedet. Mange unge er bange for at fremstå for unge og uerfarne, mens kvinder i den fødedygtige alder kan være bekymrede for at virke uattraktive, hvis de har små børn eller planlægger at få det. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vind jobkampen over dine unge konkurrenter

14. sep. 2020 07.00
Spil på din motivation, dine mange års erfaring og din faglighed i stedet for at lade din alder være en hindring.

Det er hårdt at blive fyret, men det kan være endnu hårdere, hvis du går med frygten for, at din alder bliver en stopklods for dit næste job.

- For nogle opstår bekymringen allerede i slutningen af 40'erne, mens den for andre melder sig i 55-65-årsalderen, fortæller Malene Gude, der er erhvervspsykolog ved vikar- og rekrutteringsbureauet Randstad.

Men din alder er, som den er, og hvis du har det svært med den, så risikerer du, at det kan mærkes hos virksomhederne, når du søger job.

Derfor skal du undgå at skjule din alder eller bære den frem på en uhensigtsmæssig måde. Spil i stedet på din motivation, dine mange års erfaring på jobmarkedet og din faglighed.

- Man skal være bevidst om, hvad man kan, og hvad man trives godt med, for først der begynder man at virke overbevisende, siger Malene Gude.

Skriv de ting ned, du har haft succes med gennem tiden.

Har du været på samme arbejdsplads i flere årtier, så skal du ikke se det som noget negativt. Der, hvor det kan blive svært, er, hvis du hverken har været på efteruddannelse eller har foretaget jobskift eller funktion gennem mange år.

- Sådan en uforanderlighed kombineret med alder kan godt være en udfordring, der er til at tage at føle på, siger Louise Theil, der er leder af HK's karrieretelefon.

Hvis du er bekymret for, hvordan dit arbejdsliv ser ud om 10 år, så husk at planlægge din udvikling nu. Hvilken efteruddannelse skal du i gang med, eller hvilke nye opgaver eller ansvarsområder kan du nærme dig i dit nuværende job?

- Som ældre er det særlig vigtigt at kunne dokumentere, at man forandrer og udvikler sig over tid, hvilket man per definition forventer, at de unge er i stand til, siger Louise Theil.

Desuden skal du huske, at alle aldersgrupper oplever bekymringer møntet på alderen.

De unge er bange for at fremstå for unge og uerfarne, mens kvinder i den fødedygtige alder er bekymret for at virke uattraktive, hvis de har små børn eller planlægger at få det.

Oplever du, at det er svært at få en fod ind på arbejdsmarkedet igen, kan du øge dine chancer ved at kigge mod de brancher, der modsat andre vækster under coronakrisen.

- Man skal have mod på at flytte over i noget nyt og turde være en smule inkompetent for en stund, siger Louise Theil.

Vil du prøve kræfter med et helt nyt felt, kan det være en fordel at kigge mod projektansættelser, som flere virksomheder vælger at tilbyde i stedet for fastansættelser, fordi coronakrisen gør fremtiden usikker.

/ritzau fokus/