Virksomheder dumper i stressforebyggelse

20210114-143447-L-1920x1277we
Sundhedspersonale er mest optaget af stressforebyggelse, fremgår det af ny rapport. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
25. maj 2021 17.02
Virksomheder lever ikke op til deres ansattes forventninger i forhold til forebyggelse af stress på arbejdspladsen, viser ny rapport.

Telefonen kimer, kollegaerne taler højere end normalt og det føles som om, at kroppen er sat i alarmberedskab. 430.000 danskere oplever symptomer på alvorlig stress hver dag.

Alligevel oplever danske lønmodtagere, at deres arbejdspladser har fokus på stressforebyggelse. Selvom det er det vigtigste for danske lønmodtagernes trivsel, hvis man spørger dem selv. 

Det fremgår af en ny rapport fra Konsulenthuset Ballisager, hvor lønmodtagere blandt andet er blevet spurgt om, hvor vigtigt det er, at deres arbejdsgiver er med til at forebygge stress, samt om de oplever, at de reelt gør det.

I rapporten svarer lønmodtageren gennemsnitligt, at det er meget vigtigt, at ens arbejdsgiver er med til at forebygge stress. Kæden hopper dog af, når selvsamme lønmodtagere oplever, at deres arbejdsgiver kun middelmådigt har fokus på stressforebyggelse.

LÆS OGSÅ: Hent inspiration: Unikt indblik i nordsjællandske kommuners sygefravær og arbejdsmiljø

Forebyggelsen af stress er vigtigere for lønmodtagere end klimabevidsthed, 'medansvar for medarbejderens fysiske helbred', 'inkludering af minoriteter og udsatte' og 'at arbejdspladsen er på forkant med teknologisk udvikling'.

Der, hvor det står værst til, det er hos medicinal-, kemi- og fødevarerindustierne hvor lidt over en tredjedel har oplevet, at deres arbejdsgiver forebygger stress meget lidt eller overhovedet ikke.

Dog er det ikke i alle brancher, det går lige skidt. Over halvdelen af løndmodtagere, der arbejder med information eller kommunikation, har oplevet at arbejdspladsen i høj eller meget høj grad har været med til at forebygge stress.

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse overrasker: Arbejdslivet er ikke den største udløser af stress

Undersøgelsen tager udgangspunkt i svar fra 1500 danskere i alderne 18 til 65 år, hvor ansatte fra arbejdsområder fra 'ledelse og personale' til håndværkere og sygeplejerske er inkluderet.

Stressforeningens overblik over stress i Danmark.

Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt pga. et psykisk dårligt arbejdsmiljø, som kan resultere i eksempelvis stress, udbrændthed, depression og psykosomatiske symptomer.

430.000 danskere, svarende til 10-12 procent, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag.

I 2010 angav ca. 12 procent af danskerne over 15 år, at de var meget nervøse eller stressede. Det svarer til ca. 500.000 personer.
250.000 – 300.000 danskere lider af alvorlig stress

500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet pga. stress.

1400 danskere dør hvert år af psykisk arbejdsbelastning bl.a. forårsaget af stress.

30.000 hospitalsindlæggelser om året pga. stress.

Hver femte der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job.

3000 personer bliver førtidspensionisteret om året pga. stress.

Ubehandlet stress forårsager over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.

Kilde: Stressforeningen