e20201204180231016_1000
"Der skal langt større fokus på at gøre arbejdspladserne så attraktive for seniorerne som overhovedet muligt”, siger Palle Smed, direktør i fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer. Foto: Foto: Søren Zeuth/Faglige Seniorers nyhedsbrev/

Virksomheder svigter ansatte de sidste år i job

5. dec. 2020 04.00
Virksomhederne svigter seniorer i den svære overgang fra job til pensionistliv, viser undersøgelse. Ældreorganisation efterlyser større fokus på at gøre ældre medarbejdere seniorklar.

Det er helt op til den enkelte selv at klare overgangen fra jobbet efter mange år på arbejdsmarkedet til et liv som pensionist eller efterlønner. Kun sjældent er der støtte at hente på arbejdspladsen, når seniorer beslutter sig for at holde op med at arbejde.

Det viser en undersøgelse fra fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer, der netop har udgivet rapporten ”Gode råd til kommende seniorer”.

Under hver 10. oplever, at de har fået støtte af arbejdspladsen i forbindelse med overvejelser og beslutning om at stoppe, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.

- Vi må konstatere, at selv om der tales rigtig meget om seniorerne på arbejdsmarkedet, er de i stor udstrækning overladt til sig selv, når de skal tage beslutningen om at gå på pension eller efterløn. Overgangen er tilsyneladende en sag for den enkelte, siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, på baggrund af rapporten, der er støttet af Velux Fonden.

Undersøgelsen fra Faglige Seniorer omfatter 1.600 seniorer, hvor halvdelen er gået på pension indenfor de seneste tre år.

Ingen seniorsamtale

Næsten 70 procent oplyser, at de ikke fik en seniorsamtale med deres arbejdsgiver, da de nærmedes sig pensionsalderen. Undersøgelsen viser også, at kun hver femte fik mulighed for at arbejde på nedsat tid i perioden op til de gik på pension.

Palle Smed efterlyser langt mere fokus på lønmodtagernes sidste år på arbejdsmarkedet. Dels for at kunne støtte den enkelte i overvejelserne, men også for at gøre arbejdspladsen mere attraktiv for seniorerne, så de kan se en fordel i at blive i jobbet lidt længere.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor der bliver færre hænder. I den situation er der brug for alle, og derfor skal fokus i langt større udstrækning være på at gøre arbejdspladserne så attraktive for seniorerne som overhovedet muligt”, siger Palle Smed til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Langt de fleste – 70 procent – havde selv truffet beslutningen om at stoppe i jobbet. Seks ud af 10 sagde farvel, fordi de havde mulighed for at gå på efterløn eller folkepension.

Dog oplyser hver femte, at de blev skubbet ud af jobbet mod deres vilje og ikke selv havde truffet beslutningen om at stoppe.