seniorklumme_Illustration
"Gennem min forskning møder jeg mange ældre medarbejdere, der føler, at deres seniordage ikke er velsete", skriver etnolog Aske Juul Lassen. Foto: Kati Szilagyi

Klumme:
Ældre medarbej­dere overses på arbejds­pladsen

22. sep. 2019 14.58
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Danske arbejdspladser tager ikke hånd om seniorerne, og der mangler klare rammer for de ældre medarbejderes muligheder. Løses problemet, vil mange blive ved med at arbejde længere.

Hvis man hilser på en fireårig, fortæller barnet som noget af det første sin alder.

Alder er noget at være stolt af for børn, fordi de forbinder den med øgede muligheder for at indtage verden.

For seniorer er det modsatte tilfældet.

Undersøgelser fra blandt andre hovedorganisationen FTF (Nu FH, red.) peger på, at seniorer føler sig diskriminerede på arbejdsmarkedet.

Der tages ikke systematisk hånd om ældre medarbejderes ønsker og behov, og der mangler klare rammer for de ældres muligheder.

LÆS OGSÅ: 'Jeg var i chok'
 
Det på trods af, at generationen, der i disse år træder ind i folkepensionsalderen, er raskere og mere klar på fortsat at bidrage til arbejdsmarkedet end tidligere generationer.

Et nyligt svensk forskningsstudie, hvor man interviewede ledere i stålbranchen om deres holdninger til at forlænge arbejdslivet, pegede på, at mens der er klare karriereplaner for yngre medarbejdere, er overgangen til mindre fysisk krævende stillinger for branchens seniorer overladt til den enkelte medarbejder.

Den pointe strækker sig langt udover den svenske stålindustri.

I praksis er seniorpolitik sjældent noget, medarbejderne mærker meget til
Aske Juul Lassen, etnolog, Københavns Universitet

Mange virksomheder har godt nok seniorpolitikker, hvor den ældre medarbejder for eksempel kan gå på let nedsat tid og selv betaler for det, men i praksis er seniorpolitik sjældent noget, medarbejderne mærker meget til.

Gennem min forskning møder jeg mange ældre medarbejdere, der føler, at deres seniordage ikke er velsete eller endda ikke tør bruge dem, fordi de frygter, hvordan ledelsen og kollegerne vil opfatte det.

Seniorpolitikkerne ligger altså ofte og samler støv i skuffen, fordi ledelsen ikke har tænkt over, hvordan man får seniormedarbejderne til at føle sig trygge ved at bruge den.  

Ét værktøj, der fungerer godt, er seniorsamtaler.

Hvis samtalerne gennemføres systematisk med medarbejdere, der runder 58 eller 60 år, og hvis de i øvrigt gennemføres på en hensynsfuld og oprigtig måde.

Men alder bør i det hele taget adresseres eksplicit i MUS-samtaler og i det løbende samarbejde med lederen, da det giver begge parter mulighed for at lufte tvivl, ønsker til fremtidige forhold og muligheden for en glidende overgang fra arbejds- til pensionistlivet. 

Ældre medarbejdere kræver ikke mere hensyn end andre medarbejdere, men blot nogle andre hensyn
Aske Juul Lassen, etnolog, Københavns Universitet

Fra forskningen ved vi, at de mest værdsatte medarbejdere nok skal få skabt det seniorarbejdsliv og den ønskede overgang til pensionen, som de ønsker: Fx med nedsat tid, fleksible forhold og længere ferier.

Men de fleste medarbejdere møder ikke en velvillighed og fleksibilitet hos arbejdsgiveren, da arbejdsgiveren sjældent mener, at alder er noget, der skal tages hensyn til på arbejdspladsen.

Få de bedste historier fra A4 Arbejdsliv i din indbakke

I Danmark har vi en aldrende arbejdsstyrke, og det er alles ansvar at tilpasse arbejdsmarkedet til arbejdskraften.

I den sammenhæng er det værd at huske på følgende: Ældre medarbejdere kræver ikke mere hensyn end andre medarbejdere, men blot nogle andre hensyn.

Derfor skal vi turde sætte ord på alder.

Arbejdsgivere går rundt med deres egne forestillinger om, hvornår ældre medarbejdere ønsker at gå på pension, at efteruddannelse nok ikke er noget for dem, at de nok ikke længere kan forfremmes, eller at det hele nok går lidt langsommere for dem.

Men hvis ledelsen derimod kan tage hånd om, hvad seniormedarbejdere har behov for, vil mange blive ved med at arbejde længere. 

LÆS OGSÅ: Har du ikke styr på din pension? Få hjælp her

Især hvis chefen formår at tale om det hele på en måde, hvor behovene ikke gøres til et problem.

Selvbestemmelse og seniorledelse er kort sagt afgørende faktorer for lysten til at blive på en arbejdsplads, og undersøgelser peger på, at de, der bliver længst på arbejdsmarkedet, er dem, der har mulighed for at benytte sig af fleksible ordninger, har klare rammer og oplever mening i arbejdet.

Den mulighed kan kun opstå, hvis der skabes gode rammer gennem aktive seniorpolitikker på arbejdspladserne.

Så herfra skal opfordringen lyde: Bryd alderstabuet og brug i stedet alder til noget, der skaber glæde for både medarbejdere og arbejdsplads!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].