Leder om hjemmearbejde:
'Fiser de den bare af. Den skepsis blev gjort til skamme'

20200522-181004-4-1920x1280we
Forsker Malene Friis Andersen står bag nyt forskningsprojekt, hvor ledere og medarbejdere er blevet interviewet om deres oplevelser under coronakrisen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
10. maj 2021 16.07
Interviews med 116 ledere og medarbejdere skal bruges som inspiration til trivselsarbejdet efter coronakrisen.

De nære relationer – både i privatlivet og på arbejdet – er trådt mere frem under coronakrisen.

Det vurderer en række ledere og medarbejdere, der er blevet interviewet i forskningsprojektet ’Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen’, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Aalborg Universitet står bag.

LÆS OGSÅ: Er du gået corona-kold? Sådan booster du din trivsel og styrker fællesskabet på jobbet

Lederne og medarbejderne har blandt andet oplevet, at det har været en stor forandring pludselig at få ejerskab over sin egen arbejdstid under krisen.

- Flere oplevede det som en stor, positiv forandring, at de selv kunne styre deres tid, frem for at hvert minut på en dag var optaget med planlagte aktiviteter. Derudover kan vi se, at der er sket en tranformation af relationerne på arbejdspladserne både medarbejderne imellem og mellem ledere og medarbejdere, siger Malene Friis Andersen, forsker bag projektet til nfa.dk, og uddyber:

- Det handler om, at flere oplevede en øget opmærksomhed på hinanden, men også at der var en stor vilje til at hjælpe og drage omsorg for hinanden.

Skepsis gjort til skamme

I alt 116 ledere og medarbejdere fra private virksomheder har deltaget i forskningsprojektet. De blev alle interviewet under den første bølge af pandemien i foråret 2020. Deres erkendelser og oplevelser kan nu bruges som inspiration til arbejdspladser, når coronakrisen er slut.

En leder fra en større virksomhed har til forskerne fortalt, at vedkommende blev overrasket over, hvilken disciplin og beslutningskraft medarbejderne besidder fra hjemmekontoret.

- Tidligere har vi tænkt på hjemmearbejde som noget, der skulle holdes nede og bekæmpes lidt, fordi der hele tiden var den der underliggende mistro altså ... er det produktivt nok, sker der noget eller fiser de den bare af. Den der skepsis er gjort lidt til skamme, og det tror jeg, vi vil tage med herfra og sige, at hjemmearbejde kan fungerer fint, forklarer lederen.

Omsorg for kolleger

En medarbejder, der under den første nedlukning mødte fysisk ind på arbejdspladsen, fortæller, at det at spørge ind til kollegernes mentale sundhed kan skabe stor værdi for arbejdsfællesskabet.

- Jeg skal spørge meget mere ind til mine kolleger, når jeg møder dem. At det ikke bare bliver et hej. At man virkelig spørger ind. Hvor vigtigt det er at spørge ind til, om folk har det godt (…) den der følelse af at blive spurgt ind til, hvordan man har det. Den vil jeg prøve at holde rigtig grundigt fat i, siger vedkommende.

LÆS OGSÅ: Måling begejstrer: Topdanmarks trivsel styrket under corona

coronatrivsel.dk kan man læse mere om ledernes og medarbejdernes oplevelser samt få værktøjer til at arbejde med trivslen på arbejdspladsen.