brooke-lark-194253-unsplash
At optræne dit hjertes intuition vil styrke din beslutningsevne. At du så også vil opleve en kæmpe forbedring i alle dine relationer, både privat og professionelt er sidegevinst. Din evne til at kommunikere og forstå andre mennesker vil øges markant. Det kan mærkes i alle områder af livet. Foto: Unsplash

Blog:
Derfor er intuition blevet et respekteret og anerkendt redskab i ledelse

4. jun. 2019 11.17
Når vi skal tage store beslutninger, laver vi analysen og bruger vores logiske sans til at veje for og imod. Men i sidste ende er det intuitionen, der afgør, hvilken beslutning du træffer.

Rigtig mange ledere idag fortæller om, hvordan de tager beslutninger og leder på deres mavefornemmelse. Når jeg rådgiver ledere tager vi fat i fat i den mavefornemmelse og gør den til en professionel teknik og metode, som de kan anvende i deres daglige arbejde. I denne blog kan du læse om de tre måder din intuition fungerer på.

Din kropslige intuition

Din kropslige intuition er den del, som vi kalder for vores mavefornemmelse. Men kroppen har intet sprog. Vores krop fornemmer, mærker og sanser. Vi læser andre mennesker og omverdenen med vores krop. Vi kommer ind i et mødelokale og fornemmer en stemning. Vi lytter til andre og fornemmer, hvis de ikke taler sandt.

Det mest basale redskab er at kende dit “ja” og dit “nej” i kroppen. Det første er dit sandhedssignal, dit “ja”. Det er din krop, som fortæller dig, at dette her er det rigtige valg. Når kroppen siger “ja”, vil du typisk opleve det som en fornemmelse af udvidelse i kroppen. Din brystkasse åbner sig. Du retter kroppen op. Du kan opleve kuldegysninger forskellige steder på kroppen. Din krop føles lettere og fyldt med energi. Når du lægger mærke til din krops ” ja”-reaktioner, vil du begynde at mærke følelser, som glæde, nysgerrighed, sikkerhed, ro og afklarethed. Du kan mærke, om noget er den rigtige beslutning, fordi det mærkes godt, roligt og sikkert.

Det andet signal er dit advarselssignal. Det er din krop, som siger “nej”. Du kan mærke, at dit system trækker sig sammen. Din krop falder lidt sammen. Maven trækker sig sammen. Ofte mærkes et nej lidt tomt. Din kropslige intuition fortæller dig, at dette her ikke er den rigtige løsning.

Jo mere du lægger mærke til din krops signaler, des lettere vil det være for dig at at tage de rigtige beslutninger. Mange af os har været vant til at ignorere vores kropssignaler. Vi har lært at basere vigtige beslutninger udelukkende på logik. I virkeligheden er det langt mere bæredygtigt og strategisk klogt, at lytte til det kroppen fortæller dig. 

Din kognitive intuition

Vores hjerner har to sider, den venstre og den højre halvdel. I vores samfund er vi opdraget til primært at anvende vores venstre hjernehalvdel. Det er den del af hjernen, som tænker logisk og rationelt. Den er rigtig god til at løse problemer. Til at veje for og imod. Til at tænke tingene igennem en ekstra gang. Du anvender din venstre hjernehalvdel når du problemløser, skrive to-do lister eller researcher på internettet. For de fleste af os kører der er en nonstop indre dialog, fra vi vågner, til vi falder i søvn om aftenen. Det er venstre hjernehalvdel, som er aktiv.

Vores kognitive intuition er primært placeret i højre hjernehalvdel. Vores højre hjernehalvdel opfatter og bearbejder følelser, sansninger, musik og kunst. Højre hjernehalvdel tænker helhedsorienteret og kreativt, men den er uden sprog. Højre hjernehalvdel kommunikerer i billeder, i visioner og musik. Højre hjernehalvdel præsenterer os typisk for en helstøbt løsning.

Øvelse: Hvis du gerne vil have en større adgang til dit samlede potentiale, så skal du lære bevidst at trække på både højre og venstre hjernehalvdel. En simpel øvelse er at tage et stykke papir og skrive en problemstilling ned, som du gerne vil have en løsning på. Din venstre hjernehalvdels job er at tage noter, som kommer fra din højre hjernehalvdel. Det vigtigste er, at du uden at dømme skriver alt det ned, som kommer til dig. Prøv det og du vil blive overrasket over, hvilke svar du får.

Din følelsesmæssige intuition

Vores hjerte er et vigtigt redskab til at styrke vores intuition. På HeartMath instituttet har forskerne fundet frem til et begreb, som de kalde hjertekohærens – som betyder ” at være logisk, sammenhængende, ensartet og forståelig”. Når der er overensstemmelser mellem vores tre intuitive systemer: krop, hjerne og hjerte oplever vi hjertekohærens.

Hjertekohærens aktiverer følelser af ro, sammenhæng, forbundethed med andre og sikkerhed. Du kan optræne din evne til at opleve hjertekohærens.

Årsagen til at du skal optræne din evne til at opleve hjertekohærens er, at du kan lære at mærke forskel på at tage beslutninger udfra enten:

  1. frygt og gamle overbevisninger
  2. Udfra tillid og din intuitions evne til at tage helhedsorienterede og bæredygtige løsninger

Tager du beslutninger ud fra gamle overbevisninger, vil du være styret af et begrænset mindset, gamle historier og traumer på et ubevidst plan. Meget uhensigtsmæssigt og ikke særligt professionelt. Så hvordan undgår du denne potentielle fare? Det gør du ved at lære at optræne din hjertekohærens. Når du tager vigtige beslutninger samtidigt med at du bevarer oplevelsen af hjertekohærens har du adgang til dit fulde potentiale og vil tage beslutninger på et langt mere nuanceret og bæredygtigt grundlag. Forestil dig hvilken kæmpe forskel det vil gøre, når du skal tage vigtige beslutninger!

Så at optræne dit hjertes intuition vil styrke din beslutningsevne. At du så også vil opleve en kæmpe forbedring i alle dine relationer, både privat og professionelt er sidegevinst. Din evne til at kommunikere og forstå andre mennesker vil øges markant. Det kan mærkes i alle områder af livet.

Tak fordi du læste med - Nanna

Om Nanna Agerlin

Nanna arbejder med karriererådgivning, lederudvikling, talenttest og styrkebaseret coaching. Hun er optaget af, hvordan vi skaber meningsfulde arbejdsliv. I en verden som er i konstant forandring, har vi brug for redskaber til at kunne redesigne vores arbejdsliv op til flere gange i løbet af et langt liv. Det stiller store krav til os selv som mennesker, men også til vores organisationer.

Du kan få mere inspiration og viden fra Nanna Agerlins på www.nannaagerlin.com, på Facebook eller LinkedIn og lytte til hendes podcast om det meningsfulde arbejdsliv.