20190507143822425_400
Vi tilbringer over halvdelen af vores vågne timer på arbejdet. Livet er for kort til at gå ked af det hjem mange uger i træk, siger karrierekonsulent Frederik Iuel fra Djøf. (Modelfoto) Foto: Colourbox/Free

Kørt sur i jobbet? Tag ansvar for dit arbejdsliv

27. maj 2019 14.10
Du kan ikke være sikker på, at alting bliver bedre, hvis du finder et nyt arbejde. Så kig indad, og tag ansvar, råder karrierekonsulent.

Græsset er altid grønnere på den anden side.

Sådan lyder et gammelt ordsprog, og tanken kan også ramme i løbet af et arbejdsliv.

Men er kaffen kold, chefen kropumulig, udviklingskurven knækket eller opgaverne kedelige, er løsningen ikke altid at sige op i første omgang.

Utilfredsheden kan måske flytte med, siger karrierekonsulent Frederik Iuel fra Djøf.

Spørg først og fremmest dig selv, hvordan du kan tage ansvar for at ændre din situation. Og gør det med arbejdsgiverens behov i fokus, hvis du vil se hurtige resultater, råder han.

- Overvej, hvordan de ting, du ønsker, om udvikling, nye ansvarsområder eller opgaver matcher din virksomheds bundlinje.

- Det er nemmere at overbevise chef og kolleger om forandring, der trækker på den fælles opgave og bundlinje. Byd gerne ind med egne konkrete forslag og ideer, så det bliver helt tydeligt, hvad du vil, siger Frederik Iuel.

Når du skal klarlægge, hvor problemet egentlig ligger, kan du tage udgangspunkt i de såkaldte seks guldkorn, som man opererer med inden for arbejdspsykologien, foreslår erhvervspsykolog Janne Skakon.

De går på indflydelse på opgavernes udførelse, klare krav, anerkendelse i forhold til indsats, forudsigelighed og tryghed, meningen med arbejdet samt praktisk, social og psykisk støtte fra chef og kolleger.

"Guldkornene" kan være et redskab til at vurdere, hvorfor du mistrives, forklarer Janne Skakon, som desuden er ph.d. i organisationspsykologi og ekstern lektor ved Københavns Universitets Institut for Psykologi.

- Det kan handle om konkrete arbejdsopgaver, men meget tit hænger det også sammen med, hvordan vi har det kollegialt - både socialt, men især i samarbejdet omkring opgaverne, siger hun.

Selv om du kan justere på flere parametre, når du kigger indad, så er der typisk ting i en virksomhed - både i kulturen og strukturen - som er vilkår.

Det skal du finde fred med, og kan du ikke det, er det her, du skal overveje at scrolle jobannoncerne igennem.

Livet er for kort til at gå hjem mange uger i træk med manglende energi og en ulmende følelse af frustration, mener Frederik Iuel.

- Har du taget dit ansvar og gjort, hvad du kunne uden at få gehør, må du videre.

- Går man længe rundt med ærgelser og frustration, bliver man skidt tilpas og i værste fald syg, siger han.

/ritzau fokus/