20200514-191415-2-1920x1024we
Ved hjælp af enkle råd er det muligt at gøre effektivisere sit arbejde, mener eksperter. (Arkivfoto) Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Arbejde:
Små greb kan forbedre din effektivitet

27. maj 2020 08.09
Det handler om at bevare koncentrationen og skille dig af med unødvendige forstyrrelser, hvis du vil binde sløjfe på dine arbejdsopgaver.

Den ene dag stryger du derudad og får sat flueben ved den ene opgave efter den anden.

Den næste er det, som om du aldrig rigtig forlader startbanen, men hopper fra tue til tue uden nogen færdige resultater.

Men faktisk kan små greb hjælpe til generelt at højne din effektivitet på de dage, du har svært ved at få noget for hånden.

Et af de største problemer er nemlig, når du bliver revet ud af dit flow.

- Hvis man sidder og laver koncentreret vidensarbejde, så har forstyrrelser den effekt, at det tager over 20 minutter at komme tilbage i samme koncentration, fortæller erhvervspsykolog Majken Matzau.

Det betyder, at et åbent kontorlandskab med telefoner, faglige diskussioner, social småsnak, mails og telefonen, der lyser eller brummer, kan være en svær cocktail for din hjerne.

- Det skaber et konstant alarmberedskab og konstant udløsning af stresshormoner. Du er nødt til at kunne hengive dig 100 procent til en krævende opgave, fortæller hun.

- Og hvis en kollega for at være hensynsfuld spørger, om de lige må forstyrre dig, så har de allerede gjort det.

Pelle Guldborg Hansen, som er adfærdsforsker og direktør i bureauet iNudgeyou, anbefaler, at du arbejder med signaler for, hvornår andre ikke skal forstyrre dig, og hvornår der er fri bane. Det kan være en figur, du stiller på bordet.

Dine rutiner og din tankegang kan også spænde ben for en effektiv arbejdsdag.

- Vi lider under et nutidsbias, der betyder, at vi gerne vil gøre det svære - bare ikke lige nu. Det gør vi i morgen, siger Pelle Guldborg Hansen.

Du finder sandsynligvis også på små undskyldninger for at gemme krævende opgaver til senere. For eksempel at du skal rydde ud i indbakken, for så kan du rigtig koncentrere dig om den tunge rapport senere.

I virkeligheden bruger du bare en god portion af dine kognitive ressourcer på ting, der ikke burde have høj prioritet, og så er der en vredet karklud tilbage til at løse den krævende opgave senere.

- Hvis du skal nudge dig selv til at være mere effektiv, skal du lægge de svære opgaver tidligere på dagen. Der peaker de fleste, fortæller Pelle Guldborg Hansen.

Det skal dog tilpasses den enkelte, og for yngre gælder det som tommelfingerregel, at de bliver mere effektive lidt op ad dagen, tilføjer han.

/ritzau fokus/